Nieuws Oost-Vlaanderen Wattson realiseert energiebesparing tot 35% in woonzorgcampus

Wattson realiseert energiebesparing tot 35% in woonzorgcampus

Wattson realiseert energiebesparing tot 35% in woonzorgcampus

GENT – Vorige week werd op de woonzorgcampus ‘Sint-Lambertus Buren’ in Halen door Vlaams minister van Energie – Lydia Peeters een nieuw batterijsysteem opgestart. Dit batterijproject is het sluitstuk van een grondige energierenovatie van de woonzorgcampus door het Gentse energiebedrijf Wattson. Dankzij deze energierenovatie zal het verbruik van de campus met meer dan 35% dalen en de CO2-uitstoot zelfs met 40% verminderen.

Deze energierenovatie werd gerealiseerd door Wattson, die als ‘Energy service company’ instaat voor de realisatie van de investeringen, de financiering alsook het onderhoud en de monitoring van de installaties voor de volgende 10 jaar. In ‘Sint-Lambertus Buren’ werd geïnvesteerd in de isolatie van 3600 m² daken, de realisatie van een nieuwe, slim gestuurde hoofdstookplaats, de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen met een vermogen van 212 kWp, en recent ook nog in een batterijsysteem van 90kWh. Op deze wijze kan de elektriciteit van de zonnepanelen maximaal worden benut op de campus zelf in plaats van deze te moeten injecteren op het distributienet.

Stijn De Roo van Wattson: “Met de batterij op woonzorgcampus ‘Sint-Lambertus-Buren’ hebben we nu een eerste project waarin we deze nieuwe batterijtechnologie integreren in onze EPC-aanpak. We hopen hier in de toekomst nog veel meer op in te kunnen zetten, zeker wanneer de prijzen van deze batterijen nog verder zakken in de komende jaren”.

Financiering

Voor de financiering van dit batterijsysteem kon Wattson ook rekenen op de ondersteuning van het Vlaams Gewest, goed voor een tussenkomst van 52.500 euro. De woonzorgcampus ‘Sint-Lambertus Buren’ maakt deel uit van een ruimer portfolio woonzorgcampussen die door Wattson, in opdracht van uitbater Senior Living Group, werden verduurzaamd. Op dit ogenblik heeft Wattson activiteiten in 22 woonzorgcampussen van Senior Living Group, goed voor een totale investering van 6 miljoen euro. Deze investeringen worden gefinancierd door het investeringsfonds Impact Capital van Piet Colruyt, Participatiemaatschappij Vlaanderen en KBC.

Kostenneutraal

Deze investering is kostenneutraal voor de uitbater, gezien de investering over een periode van 10 jaar wordt terugbetaald via de energiebesparingen. De daardoor vrijgekomen middelen worden door Senior Living Group geherinvesteerd in de renovaties van zijn gebouwen. “Op deze manier wordt er in onze woonzorgcampussen jaarlijks 2.000 ton CO2 minder uitgestoten of bijna 1 ton per bewoner, per jaar. Houden we rekening met een gemiddelde CO2-uitstoot per Vlaming van 10 ton per jaar, dan komt dit neer op een reductie met 10%”, aldus Dominiek Beelen, CEO van Senior Living Group.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.