© lmd © lmd

What’s Cooking? trekt stekker uit geplande overname Imperial

What's Cooking?, het vroegere Ter Beke, heeft beslist om de overname van zijn concurrent Imperial niet te laten doorgaan. Dat heeft het charcuteriebedrijf uit Lievegem zelf bekendgemaakt.

What's Cooking? - vooral bekend om zijn charcuterie en lasagne van Come a Casa - kondigde in oktober 2021 aan dat het Imperial in België en Stegeman in Nederland zou overnemen van de Mexicaanse voedingsmultinational Sigma. Het bedrijf wilde zo de ommezwaai naar meer vegetarische en plantaardige producten versnellen. Imperial-Stegeman staat sterk in plantaardige alternatieven.

De overname stond al op losse schroeven nadat het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) had voorgesteld om de transactie niet goed te keuren. Het college van de BMA moest de knoop nog finaal doorhakken, maar What's Cooking? wacht daar niet op en zet de overname nu al stop. Het bedrijf verkiest "duidelijkheid boven een nog verder aanslepend proces".

"We betreuren deze beslissing te moeten nemen", zegt CEO Piet Sanders. "Het is des te meer jammer dat een Europese groep met hoofdkantoor in België en internationale concurrentie nog steeds niet werd toegestaan om een ander bekend bedrijf met mooie merken en vestigingen in België en Nederland over te nemen."

Toekomstige overnameopportuniteiten

What's Cooking? blijft wel achter zijn nieuwe strategie staan, maar die zal nu "in eerste instantie van binnenuit gedreven worden". Al zegt het bedrijf wel toekomstige overnameopportuniteiten te zullen blijven bekijken.

In een apart persbericht zegt de Mededingingsautoriteitdat dat ze nota heeft genomen van de stopzetting van de overnamepoging. "Als gevolg hiervan beëindigt de BMA ook haar concentratiecontroleonderzoek naar deze transactie", zegt ze.

De grootste speler

De BMA was begin april een diepgaand onderzoek gestart naar de overnameplannen van What's Cooking? De auditeur beval nadien aan de transactie te verbieden. "Samen zouden ze veruit de grootste speler zijn geworden in de levering van droge worst/salami en producten op basis van gevogelte en zouden ze leidende marktposities hebben verworven in de levering van gekookte ham en paté, terwijl ze beperkte concurrentie ondervinden en de enige marktspelers zijn met een aanzienlijke positie op alle markten. We vreesden dan ook dat de voorgenomen transactie zou leiden tot een te verregaande marktconcentratie en hogere prijzen voor klanten en uiteindelijk voor consumenten", aldus de Belgische Mededingingsautoriteit.