Nieuws Oost-Vlaanderen Windlandschap Eeklo-Maldegem krijgt er 13 windturbines bij

Windlandschap Eeklo-Maldegem krijgt er 13 windturbines bij

Windlandschap Eeklo-Maldegem krijgt er 13 windturbines bij

In het noorden van het Meetjesland valt veel winst te oogsten. 13 windturbines werden volledig vergund en zijn nu klaar om gebouwd te worden. Met een regio waar al 15 turbines staan, zal het totaal zo quasi verdubbelen.

“De vlotte vergunning van 13 windturbines in het windlandschap van Eeklo-Maldegem is een weinig gezien succes in Vlaanderen”, meent kersvers gedeputeerde Martine Verhoeve, bevoegd voor ruimtelijke planning. “Gesteund door dit resultaat zet de provincie Oost-Vlaanderen haar windbeleid met volle wind in de zeilen verder. Zo werken we verder aan het engagement dat we gegeven hebben aan ministers Tommelein en Schauvliege rond Windkracht 2020.”

Windlandschap Eeklo-Maldegem

De streek rond Eeklo en Maldegem telde vroeger meer dan 800 houten molens. Dat aantal is sterk teruggelopen en het landschap heeft momenteel 15 moderne windturbines die groene elektriciteit genereren. Die zijn geplaatst op een weloverwogen locatie. “Door hun steeds toenemende omvang is hun aanwezigheid onmiskenbaar en van ver waarneembaar. Ze produceren niet alleen groene stroom, maar ook geluid, slagschaduw en talloze actiecomités”, aldus Martine Verhoeve. “Daarom hanteren we ook een open aanpak.”

In Eeklo-Maldegem werden de windturbines zelfs een katalysator van een hernieuwbaar energielandschap. Zo vond er een uitbouw van een groot warmtenetwerk plaats, staan er kleinschalige houtige biomassaprojecten op stapel, ontstaan er burgercoöperatieven, enzovoort.

Voor de 13 vergunde windturbines gaan de projectontwikkelaars nu volop aan de slag om met de bouw te kunnen starten. Tegen 6 van de 19 windturbines werden wel beroepen tegen milieuvergunningen en stedenbouwkundige vergunningen ingesteld. Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege en de Raad voor Vergunningsbetwisting zullen die nu verder in beroep beoordelen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.