Afbeelding11 Foto Luminus

Windturbines van Luminus ingehuldigd op site Jan De Nul in Zelzate

ZELZATE - In het Oost-Vlaamse Zelzate zijn woensdag twee windturbines van Luminus ingehuldigd, door onder anderen minister van Energie Tinne Van der Straeten en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, op de site van Jan De Nul Group vlakbij de Nederlandse grens. "Waar duurzaamheid nog niet zo lang geleden als een risico en een kostenpost werd gezien, is het vandaag een verhaal van kansen en economische groei. Door de samengang van verschillende industrieën leent de Gentse kanaalzone zich uitstekend om hierin een voortrekkersrol op te nemen", zegt provinciegouverneur Carina Van Cauter.

De

twee windturbines werden eind 2021 aangelegd op de site aan de Karnemelkstraat in Zelzate. "Met een geïnstalleerde capaciteit van elk 3,45 MW produceren ze samen elk jaar ongeveer 17.100 MWh, wat overeenkomt met het verbruik van meer dan 4.500 gezinnen. De lokaal opgewekte groene stroom is goed voor een jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot van ongeveer 3.625 ton CO2, in vergelijking met de Belgische energiemix", stellen Luminus en Jan De Nul Group.

Verbruik van 370.000 gezinnen

De Gentse havenzone was de plaats waar Luminus zijn eerste windturbines in Vlaanderen bouwde, in 2005 op de site van het Kluizendok. Het totale windpark van Luminus produceert jaarlijks 1.300 GWh groene energie, wat overeenkomst met het verbruik van 370.000 gezinnen.

"De huidige geopolitieke context toont ons meer dan ooit dat hernieuwbare energie, waaronder windenergie, een belangrijke rol moet spelen in de energietransitie. Indien we de klimaatdoelstellingen van 2050 willen bereiken, moeten we volop inzetten op elektrificatie", zegt CEO Grégoire Dallemagne.

"Elektriciteit is namelijk de enige energie die op grote schaal CO2-neutraal of met beperkte CO2-emissies kan gemaakt worden. Om die uitdaging aan te gaan, hebben we ondersteuning en een sterk regelgevend kader nodig, aangezien het steeds moeilijker wordt om vergunningen te krijgen voor onze windprojecten."

 

Minister Vincent Van Quickenborne, Julie De Nul, minister Tinne Van der Straeten, provinciegouverneur Carina Van Cauter, EDF Luminus-CEO Gregoire Dallemagne en Riet Gillis. Foto Belga

Volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten is meer hernieuwbare energie de uitweg uit de energiecrisis. “We moeten het woord crisis vergeten en het zien als één grote opportuniteit voor hernieuwbare energie. Als we onze economie en onze burgers en bedrijven willen beschermen tegen stijgende prijzen dan is versnelling van de energietransitie noodzakelijk. Meer hernieuwbare energie is goed voor de portemonnee van de Vlaming, vermindert de CO2-uitstoot en versterkt onze energieonafhankelijkheid.”

“Het succes zal volledig afhangen van samenwerkingen zoals tussen Luminus en Jan de Nul. Samenwerking tussen beleidsverantwoordelijken, met het bedrijfsleven en burgers is de gamechanger die ons succes zal maken of kraken.”

Drijvende zonnepanelen

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne ziet ook heil in een pioniersrol. “De Noordzee wordt dé powerhouse van onze energieonafhankelijkheid. We zijn nummer 6 wereldwijd qua aantal windmolens. Die capaciteit gaan we tegen 2030 nog verdrievoudigen en zelfs verviervoudigen tegen 2040. Daarom zorgen we voor optimaal ruimtegebruik, krachtigere windmolens en nieuwe innovatieve technieken. Elk gezin in België zal daarmee voorzien worden van groene stroom uit onze Noordzee.”

“Maar daar stopt het niet. Tussen de windmolens willen we als eerste land ter wereld drijvende zonnepanelen op zee installeren. Of zeewier gebruiken als bron van biobrandstof, een ander project voor de komende jaren waarin ons land het verschil zal maken.”

Van Quickenborne outte zich spontaan ook als klant van Luminus. “Ik ben een overtuigde klant van Luminus, ik kan dat wel toegeven. Omdat jullie digitale tools bieden om jullie verbruik te kunnen verbeteren en fantastische installateurs hebben.”