Nieuws Oost-Vlaanderen Zelfstandige verpleegkundigen klagen administratieve overlast aan

Zelfstandige verpleegkundigen klagen administratieve overlast aan

Zelfstandige verpleegkundigen klagen administratieve overlast aan

A doctor holding an old woman's hand - part of a series.Vanaf 1 juli 2015 moeten thuisverpleegkundigen elke patiënt maandelijks een bewijsstuk overhandigen dat onder andere de kosten, de aard van de hulpverstrekking en de gegevens van de verpleegkundige vermeldt. Daarnaast moet de thuisverpleegkundige elk bezoek aan een patiënt via diens identiteitskaart registreren. De extra kosten die deze verplichtingen met zich brengen – zoals aanpassing van software, briefwisseling, aankoop van hardware – zijn ten laste van de thuisverpleegkundige.

De Vlaamse Beroepsvereniging van Zelfstandige Verpleegkundigen (VBZV) is niet te spreken over de nieuwe maatregelen. “Deze bijkomende administratieve verplichtingen wurgen de thuisverpleging. In tijden waar men dweept met administratieve vereenvoudiging, gaat men nu extra rompslomp creëren”, zegt VBZV. De Beroepsvereniging stelt voor om het bewijsstuk door de mutualiteiten te laten afleveren.

VBZV benadrukt niet tegen controle of transparantie te zijn. Ook het feit dat patiënten via dit bewijsstuk gesensibiliseerd worden over de kostprijs van thuisverpleging, vindt VBZV een goede zaak. In de sector wordt namelijk vooral gewerkt via het derdebetalerssysteem, waardoor patiënten niet weten wat zorg kost. Maar om daartoe de thuisverpleegkundige op te zadelen met een extra administratieve last en kost, vindt VBZV niet correct en onaanvaardbaar

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.