Het is meer ondernemingen ter ore gekomen dat ze geld kunnen besparen bij de aanwerving van nieuw werkvolk. De maatregelen in het kader van de ‘ontwrichte zones’ wordt gemiddeld door 25% extra bedrijven gehanteerd, zo heeft Voka Limburg becijferd.
Een geluk bij een ongeluk: dat was de erkenning van Limburg als ‘ontwrichte zone’ na de sluiting van Ford Genk. De maatregel (een idee van Wouter Beke) geldt nog steeds en houdt in dat bedrijven die personeel aanwerven een tijdelijke korting op de bedrijfsvoorheffing en extra investeringssteun kunnen krijgen.
Het probleem is dat onze ondernemingen aanwervingen doen dat het lieve lust is, maar daarbij vergeten langs de ontwrichte kassa te passeren. Ze laten dus een pak geld liggen. En dus hebben Voka, VKW en Unizo Limburg de megafoon bovengehaald om de bedrijfsleiders te wijzen op het bestaan van de steunmaatregelen.
Uitbreiding
Met succes zo blijkt, want in vergelijking met vorig jaar is het aantal aanvragen met 25% gestegen, heeft Voka Limburg -één van de vele vaders- becijferd. Dat komt niet alleen door de verhoogde bekendheid, maar ook door de uitbreiding van de maatregelen, waardoor meer bedrijven ervoor in aanmerking komen.
Gezien het medio 2021 afgelopen is met de kortingen, dringen de werkgeversorganisaties aan op een verlenging. Want, zo argumenteren ze, dit heeft al 4.689 arbeidsplaatsen opgeleverd. “Neem de verlening van nog eens 6 jaar op in het federale regeerakkoord”, roept Johann Leten.
Hefboom
Co-ouder van het succes, Unizo Limburg, heeft nog een andere reden om voor verdere bekendmaking en verlenging te pleiten: “We merken dat de promotie van deze korting, bij KMO’s de ogen opent om nog andere subsidies en steunmaatregelen aan te vragen”, weet Bart Lodewyckx. “Dit kan dus een hefboom zijn om ondernemerschap in de provincie een forse duw in de rug te geven.”