Nieuws Vlaams Brabant 1 euro voor een werknemer is 16 euro voor de ceo

1 euro voor een werknemer is 16 euro voor de ceo

1 euro voor een werknemer is 16 euro voor de ceo

Een topman in een Belgisch bedrijf verdient gemiddeld zestien keer meer dan een werknemer met de laagste functie binnen dezelfde onderneming. Dat blijkt uit onderzoek door hr-specialist Hudson uit Sint-Lambrechts-Woluwe.

Hudson focuste op bedrijven met meer dan duizend werknemers uit alle mogelijke sectoren. Het jaarlijkse gemiddelde basissalaris van het goedkoopste personeelslid bedraagt 31.888 euro. Aangevuld met bonussen en premies komt die werknemer aan 33.736 euro. Inclusief alle variabele vergoedingen wordt dat 38.526 euro.

Voor de ceo bedraagt het gemiddelde basisloon 425.453 euro. Of dertien keer zoveel als zijn werknemer. Aangevuld met bonussen en premies komt de ceo aan 665.244 euro (zeventien keer zoveel). Inclusief alle variabele vergoedingen wordt dat 750.313, of zestien keer zoveel als de goedkoopste werknemer.

De verhouding van het salaris van de ceo ten opzichte van de laagste functie, de zogenaamde loonspanning, is dan nog laag in vergelijking met de buurlanden. “In de buurlanden is die loonspanning groter. In Groot-Brittannië gemakkelijk twee tot drie keer zo hoog. In de Verenigde Staten kan dat zelfs tien keer zo hoog zijn”, zegt Hudson-manager Wouter Beuckels. In de Scandinavische landen is het verschil tussen de ceo’s en de werknemers dan weer lager dan bij ons.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.