1

1 jaar artisanale abdijbrouwerij: 40.000 biertjes gebotteld

LEUVEN -  De norbertijnen van de Abdij van Park blikken tevreden terug op hun eerste brouwjaar. Er werden in brouwerij "Braxatorium Parcensis" in Heverlee (Leuven) 8 verschillende recepten gebrouwen, goed voor zo’n 40.000 gebottelde flessen. 

De biertjes van brouwerij Braxatorium Parcensis vinden 1 jaar na de heropstart van de eeuwenoude brouwtraditie hun weg naar de consument ondanks de gedwongen sluiting van de horeca. Inmiddels werden 40.000 flessen gebotteld. “Het inzetten op de zogenaamde korte keten zal daar niet vreemd aan zijn”, zegt broeder Filip van de Abdij van Park. “Het is net één van onze sterktes. Wij gebruiken namelijk biogerst, rogge, rode biet en andere typische ingrediënten die in de onmiddellijke omgeving van de abdij worden geteeld. Ook qua distributie blijven we lokaal sterk verankerd. Het merendeel van onze bierproductie wordt in en rondom Leuven verkocht.”

Abdijwinkel en online

In normale omstandigheden nemen brasserie De Abdijmolen en een aantal andere cafés een belangrijk deel van de afzet voor hun rekening, maar wegens de coronamaatregelen moeten zij hun deuren nog enige tijd gesloten houden. Wie echter graag een voorraad Libertus- en Quirinusbieren inslaat, kan terecht in abdijwinkel De Wikke. Via de brouwerijwebshop kan men naast de verschillende bieren ook geschenkmanden, Libertus-bierzeep en abdijhoning aankopen.

7de en 8ste recept

Inmiddels zijn de norbertijnen uit Heverlee aan hun zevende en achtste recept toe. “Het zijn stuk voor stuk bijzondere bieren”, zegt brouwer Joris Brams. “Libertus 6 is onze allereerste donker bier en heeft zijn kleur te danken aan de heerlijke koffie- en karamelmouten die aan de gerstemout werden toegevoegd. Libertus 6 hergist net zoals al onze andere bieren op fles. Met zijn alcoholpercentage van 8,5% is deze cuvée ideaal om van te genieten tijdens de koude winteravonden.”

Braxatorium Parcensis

Eeuwenlang brouwden de norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee bier voor eigen consumptie. Onder de Franse overheersing, in 1797, werden de paters verplicht de abdij te verlaten. Alle gronden en goederen werden in beslag genomen door de overheid en geveild. Hoewel de norbertijnen nadien naar de abdij terugkeerden, kwam tijdens deze woelige periode een eind aan het bierbrouwen. De brouwketels werden in 1828 als oud ijzer verkocht. In september 2019 werd een nieuwe abdijbrouwerij ingehuldigd. In de brouwketel van ‘Braxatorium Parcensis’, wat in het Latijn ‘Brouwerij van Park’ betekent, worden waarachtige abdijbieren geproduceerd.