dpd2

20.000 pakketjes per uur en 734 zonnepanelen op het dak: welkom in de nieuwe Vlaamse hub van DPD

VILVOORDE - Aan de Indringingsweg in Vilvoorde is donderdag een nieuwe logistieke hub van pakjesbezorger DPD officieel geopend. Het gebouw van 10.000 vierkante meter zou op termijn 20.000 pakketten per uur kunnen verwerken, goed voor 200.000 pakketten per dag. Er gaan 350 werknemers aan de slag.

De bestaande hub in Mechelen, waar zowat 7.000 à 8.000 pakketten per uur behandeld konden worden, was te klein geworden voor de activiteiten van DPD. “E-commerce zit sinds corona in de lift, maar de markt zal verder nog een extreme ontwikkeling ondergaan”, verwacht Richard de Haas, CEO van DPD Belux. “We zitten nu nog maar in de eerste groeifase.”

Komende tien jaar

Daarom werd op zoek gegaan naar een grotere plek. In Vilvoorde, vlak aan de Brusselse Ring en kortbij de luchthaven van Zaventem, werd de ideale locatie gevonden. Die zal minstens voor de komende tien jaar gebruikt worden.

 

De capaciteit kan oplopen tot 20.000 pakketten per uur. — © DBG

De nieuwe hub wordt de centrale plek voor DPD, voornamelijk om zendingen uit het buitenland te ontvangen en naar het buitenland te versturen. Er wordt vooral op het zuiden van Europa gemikt, de bestaande hub in Nederland bedient Noord-Europa. Ook het hoofdkwartier van DPD België en Luxemburg wordt op de site in Vilvoorde gevestigd.

Sortering in depot

Bovenop de hub is een depot gebouwd waar de sortering gebeurt, en vanwaaruit de pakketjes verder in België worden rondgebracht. Die ruimte is 4.500 vierkante meter groot. Het is voor DPD de eerste site in België waar zowel een hub als een depot te vinden zijn.

Op dit moment opereert de site aan ongeveer 75 procent van zijn capaciteit. In piekperiodes kan de capaciteit van de hub oplopen tot 20.000 pakketten per uur. Voor het depot kan er een maximum van 6.000 pakketten per uur worden bereikt.

Groenzones en wadi’s

Op het dak van het gebouw liggen 734 zonnepanelen. Er is een regenwateropvang voorzien voor 160.000 liter water. Op het omliggende terrein van 60.000 vierkante meter zijn verschillende groenzones en wadi’s aangelegd waar het water in de grond kan sijpelen. Het project heeft 52 miljoen euro gekost. Er zullen in totaal 350 werknemers aan de slag gaan op de site: zo’n 140 in de hub en de rest in het depot en in het hoofdkantoor.

“Dit bedrijf is een zegen voor onze arbeidsmarkt”, zegt een tevreden Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Vooruit). “Enerzijds kent Vilvoorde een uitzonderlijk hoog aantal openstaande en moeilijk in te vullen vacatures. Anderzijds worstelt de stad met een hoge structurele werkloosheid van relatief laaggeschoolde mensen. Hier liggen kansen om een nieuwe win-win na te streven. Het stadsbestuur houdt zich in elk geval beschikbaar om samen met de VDAB en DPD na te gaan hoe we elkaar kunnen versterken.”