Nieuws Vlaams Brabant 7 Vlaams-Brabantse bedrijven behalen UN-certificaat

7 Vlaams-Brabantse bedrijven behalen UN-certificaat

7 Vlaams-Brabantse bedrijven behalen UN-certificaat

LEUVEN/TIENEN/VILVOORDE/JKAMPENHOUT/BRUSSEL – Zeven Vlaams-Brabantse bedrijven hebben dinsdag het SDG Pioneer certificaat van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research, behaald. De bedrijven werden minstens drie jaar door Voka Kamer van Koophandel begeleid om intensief in te zetten op elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). “Dit jaar krijgen in heel België 100 bedrijven de SDG Pioneer onderscheiding. Dat wij met Voka 88 van die 100 bedrijven begeleid hebben, toont aan dat we niet alleen in woorden, maar ook in daden inzetten op een duurzame transformatie van onze economie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. 

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, begeleidde bedrijven al een twintigtal jaren naar duurzaam ondernemerschap via het Milieucharter. Tot er in 2018 een versnelling hoger geschakeld werd door een samenwerking aan te gaan met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) voortaan een VN-erkenning ontvangen; een ‘Certificate of Completion’.

SDG’s 

Ondernemingen die minstens drie jaar deelnemen aan het traject en daarbij acties opzetten voor elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR SDG Pioneer-certificaat. De SDG’s kunnen onderverdeeld worden in vijf grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. Vandaag kregen de eerste 88 ondernemingen die onderscheiding via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. In heel België krijgen dit jaar overigens maar 100 bedrijven het SDG Pioneer-certificaat. “Het bewijs dat we niet alleen duurzaam ondernemen prediken in ons Plan Samen Groeien, maar het ook in de praktijk waarmaken en zo als werkgeversorganisatie een unieke rol spelen”, aldus Hans Maertens.

Vlaams-Brabantse laureaten

Ook in Vlaams-Brabant maakt men zowel op als naast de werkvloer werk van duurzaamheid. Daarbij is het Charter een dankbaar middel om initiatieven te kaderen en concretiseren. Xylem Water Solutions uit Zaventem onderschrijft de doortastende en globale aanpak van het VCDO. “Naast de internationale context, waarin we binnen onze wereldwijde holding rond “sustainability” werken, geeft het VCDO de mogelijkheid om ons ook lokaal op een duurzame manier te verankeren. Dat we voor onze inspanningen erkend worden met het SDG Pioneer-certificaat is niet alleen de kers op de taart, maar ook een mooi uithangbord naar onze klanten, partners en leveranciers.” Naast Xylem Water Solutions kwamen ook DNS Belgium (Heverlee), Kim’s Chocolates (Tienen), PMC Holding (Vilvoorde), Lineas Group (Brussel), De Watergroep (Brussel) en artoos group (Kampenhout) als laureaten uit de bus voor Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In de pijplijn 

Nog eens meer dan 100 andere ondernemingen worden intussen door Voka klaargestoomd om deze prestigieuze titel te verkrijgen in de komende jaren. De 88 laureaten van dit jaar kunnen overigens nog een stapje verder gaan. Indien zij tijdens de volgende twee jaren een pilootproject rond transitie op poten zetten, zullen zij het SDG Champion-certificaat ontvangen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Starter van de week: BO HAIR

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek heeft kapsalon BO HAIR de deuren geopend. Zaakvoerster Brenda Olcas is onze starter… Lees meer