Nieuws Vlaams Brabant Aantal wanbetalingen stijgt licht

Aantal wanbetalingen stijgt licht

Aantal wanbetalingen stijgt licht

FactuurBelgische bedrijven en overheden betalen zeven op de tien facturen (69,88%) binnen de afgesproken termijn. Dat blijkt uit de nieuwe Graydon barometer betaalgedrag.  Ten opzichte van eind 2015 is dit een kleine achteruitgang. Toen noteerde Graydon 71,37% correcte betalingen. Ook het aantal zware wanbetalingen is opnieuw licht gestegen.

“Sinds begin vorig jaar zien we dat het betaalgedrag in België stabiliseert op een hoog niveau”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development. “De Graydon Betaalindex bereikte afgelopen trimester een waarde van 104,7. Hoewel minder goed dan de waarde die we tijdens het eerste trimester 2015 berekenden (105,6), gaat het nog altijd om één van de beste waarden ooit. Dit is positief economisch nieuws, want het betaalgedrag blijkt al jarenlang een goede graadmeter voor het ondernemersvertrouwen.”

Voor de provincie Vlaams-Brabant staat de index voor het eerste kwartaal van dit jaar op 107,10. Dat is een beetje lager dan de 107,40 van het laatste kwartaal van 2015. In Vlaanderen scoort enkel de provincie Oost-Vlaanderen beter (107,96)

Op het vlak van de zware wanbetalingen, facturen die 90 dagen te laat of helemaal niet betaald worden, noteert Graydon een lichte stijging: van 8,56% eind 2015 naar 8,92% begin 2016. “Dit is nog altijd een van de betere noteringen ooit, maar toch blijven bedrijfsleiders best attent. Ruim één factuur op de elf is een wanbetaling en elke wanbetaling betekent een aanslag op de liquiditeit van een onderneming”, zegt Van den Broele.

Uit de studie betaalgedrag van Graydon blijkt dat het betaalgedrag over de verschillende regio’s steeds meer gelijkloopt. Al drie opeenvolgende trimesters wordt binnen het Waalse gewest een betaalgedrag genoteerd dat bijna identiek is aan datgene binnen het Vlaamse Gewest – terwijl voordien vooral Vlaanderen op dit vlak goede cijfers kon voorleggen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Asse, Halle
Asse

5 falingen

OPWIJK/ASSE/WEMMEL/VORST/HALLE - De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft 4 bedrijven en een vzw failliet verklaard.  Lees meer