Nieuws Vlaams-Brabant Aarschotse gooit hoge ogen op World Economic Forum

Aarschotse gooit hoge ogen op World Economic Forum

Nicky Myny (rechts).

Aarschotse gooit hoge ogen op World Economic Forum

AARSCHOT – Het World Economic Forum in het Zwitserse Davos zit erop. Een van de opvallendste gasten was de Aarschotse beeldende kunstenares Nicky Myny. 

Kunst kreeg voor het eerst een platform in Davos. Zowat 150 personaliteiten namen deel aan de cocreatie van een kunstproces op 5 canvassen (‘Unlocking Eve’), waarop ze uitgenodigd werden hun creativiteit bot te vieren en flink uit hun comfortzone te treden.

Atypisch

“Dit thema is atypisch voor Davos, maar het pleit voor de organisatoren”, zegt Nicky Myny. “Wereldleiders en captains of industry profileren zich vaak als rationele wezens, terwijl zij mensen van vlees en bloed zijn die wel degelijk creatief, empathisch en flexibel kunnen zijn. Wij hebben geprobeerd hen hiervan bewust te maken in een interactieve proceskunst-sessie waarbij ze hun creatieve kant konden ontdekken, en methodes ervoeren en inzichten vergaarden om in verbinding te komen met ‘andere’ mensen en andere ideeën. Die mindset en dat bewustzijnsproces kunnen ze vervolgens gebruiken in hun besluitvorming en beleidsopties rond de hervorming van de gezondheidszorg waar de stem van vrouwen en hun gelijkwaardigheid nog meer moet doordringen. Sommige landen hinken immers nog steeds achter op het vlak van gezondheidszorg & wellbeing, en gendergelijkheid. Dat zijn precies de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen 2030 van de VN.”

Unlocking Eve

‘Unlocking Eve’ is een nieuwe methodiek van verbindend leiderschap, waarbij kunst en creativiteit wordt ingezet om ons leven en zelfs de wereld beter te maken. Die wereld vraagt immers om radicale oplossingen die voortkomen uit een moedig, open en inclusief leiderschap, en uit systemen die iedereen vertegenwoordigen, ook vrouwen. Vrouwen moeten een integraal onderdeel worden van alle discussies en van alle beslissingen. Daarom staat ‘Unlocking Eve’ voor het ontsluiten van het potentieel van vrouwen en het vrouwelijke in ons allen om het bedrijfsleven, de samenleving en de wereld gezonder te maken.

Artkom

Nicky Myny is met haar performance in Davos niet aan haar proefstuk toe. In haar eigen artistiek belevingscentrum Artkom organiseert ze al als proceskunstenares al jaren verbindende sessies voor ieder die zich wil openstellen voor proceskunst. Zo begeleidde ze al succesvol topmanagers van o.a. de engineering-gigant Melexis en de farmareus Roche. De werking van het creatieve proces is helend voor wie durft voelen. “Ik ben ervan overtuigd dat kunst de kracht geeft om de wereld te helen, als die wereld toestaat dat de vrouw er een stem in krijgt. Ik geloof ook dat kunst de kracht heeft om je geest te openen. Bv. om open te staan voor de mogelijkheid van 50% vrouwen in besluitvormende functies in de gezondheidszorg. Ten slotte geloof ik dat kunst de kracht geeft om te verbinden in een wereld die constant in transformatie is en steeds complexer wordt”, besluit Nicky Myny.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.