Vandaag worden alcoholarme of alcoholvrije bieren vaak met vacuüm distillatiekolommen geproduceerd, in combinatie met een gewone fermentatie. De bieren worden eerst op de gewoonlijke manier gemaakt -met weliswaar een mindere hoeveelheid vergistbare suikers-, dus met alcohol, en in een volgende stap wordt die alcohol er weer uit gedistilleerd.
Lees ook: Biermerk van AB InBev opnieuw nummer één in VS
Door de vacuüm distillatie te gebruiken kan energie worden bespaard in het verdampingsproces van de alcohol. Maar de subtiele aroma’s die bij een bepaald type bier horen, vervliegen ook tijdens dat verdampingsproces. Bij de alcoholvrije bieren van vandaag, worden die kenmerkende aroma’s nadien opnieuw aan het brouwsel toegevoegd, zodat het bier weer zijn typische smaak krijgt.
Door met een ander type gist te werken, de zogenaamde ‘maltose-negatieve’ gist, is AB InBev erin geslaagd dat euvel te verhelpen. Deze gist kan van nature een alcoholvrij bier, met minder dan 0,5 procent, vormen. Er hoeft dus geen distillatiekolom meer aan te pas te komen, en alle aromatoetsen blijven bewaard. In Mexico, Colombia en Peru heeft AB InBev al alcoholvrije bieren met deze gistsoort op de markt gebracht.
Opmars
De alcoholvrije biermarkt is de laatste jaren in steile opmars: de laatste 12 maanden heeft de markt opnieuw een groei van 25 procent opgetekend. Ook de twee jaren voordien werd een opwaartse trend van gelijkaardige grootte genoteerd.
In februari 2022 maakte AB InBev bekend dat op dat moment wereldwijd 4 procent van haar totale geproduceerde volumes uit alcoholvrije bieren bestond. Omdat het bedrijf zich in de periode van dertig dagen voor de bekendmaking van de bedrijfsresultaten bevindt, kon AB InBev dinsdag geen recentere cijfers meegeven.