Nieuws Vlaams Brabant AB InBev schrapt bonussen voor bedrijfstop

AB InBev schrapt bonussen voor bedrijfstop

AB InBev schrapt bonussen voor bedrijfstop

De Leuvense brouwerij AB InBev gaat de meeste leden van het topmanagement geen bonussen toekennen. Dat is het gevolg van “teleurstellende resultaten na een uitdagend jaar op het vlak van prestaties”. Voor het eerst sinds 2008 krijgt ceo Carlos Brito geen bonus. Zijn jaarloon voor 2016 zakt met …bijna 3 miljoen euro.

Voor de Leuvense bierreus was 2016 een moeilijk jaar. De mondiale marktleider rondde wel de overname af van SABMiller, op dat moment de nummer twee op de markt. Maar de verkoop daalde verder. Ook de financiële resultaten bleven onder de verwachtingen die analisten hadden vooropgesteld. Vooral de prestaties in Brazilië, een van de thuislanden van het concern, speelden AB InBev parten.

Daarom wordt nu ingegrepen. “We handelen vanuit een gevoel van ownership en zijn ervan overtuigd dat de drijfveren van het management in het verlengde van de belangen van de aandeelhouders moeten liggen”, zegt het bedrijf in een persbericht met de jaarcijfers.

“Als we onze doelstellingen niet halen, nemen we daar onze verantwoordelijkheid voor. De resultaten waren teleurstellend in 2016. Bijgevolg zullen de meeste leden van onze executive board of management dit jaar geen bonussen krijgen.”

De bedrijfstop van AB InBev is ook aandeelhouder door de bonusbetalingen in aandelen tijdens de voorbije jaren. De managers krijgen het variabele deel van hun loon cash uitbetaald, maar worden aangezet om daarmee te investeren in AB InBev-aandelen, die ze dan vijf jaar moeten aanhouden.

“Voor de financiële resultaten was 2016 was een slecht jaar. Daardoor werden zeer weinig doelstellingen gehaald. Daarom zal de bonus voor de meesten van ons nul bedragen”, stelde ceo Brito op de hoofdzetel in Leuven. Zijn jaarloon mag dan al met bijna 3 miljoen euro zakken, hij houdt nog altijd een vast bedrag van 1,48 miljoen over.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.