Nieuws Vlaams-Brabant AI vervangt handscanner in de Colruyt van Halle

AI vervangt handscanner in de Colruyt van Halle

Foto idh

AI vervangt handscanner in de Colruyt van Halle

HALLE – In de Colruyt-winkel in Halle is donderdag een ‘easy check out’-kassa geopend. Het personeel kan voortaan de handscanner grotendeels achterwege laten. Een camera boven de kassa scant, aan de hand van artificiële intelligentie, de producten die van de ene in de andere kar worden overgeladen. Het gaat nog om een test, maar de retailer plant het systeem later ook naar andere winkels uit te rollen.

Het hele kassaproces verloopt dankzij een nieuw systeem tot 20 procent sneller. De warenhuisketen beklemtoont dat medewerkers zo ergonomischer kunnen werken, omdat ze beide handen kunnen gebruiken. “Die vooruitgang is voor ons een heel belangrijke factor”, zegt regionaal directeur Rudi Dewulf.

De slimme camera registreert 85 procent van de producten, zegt Colruyt. Omdat de camera niet door de kar kan kijken, moeten producten onderaan de kar, zoals kratten drank, nog manueel gescand worden. Ook groenten en fruit moeten nog gewogen worden.

Uniek systeem

Afhankelijk van de resultaten van de test in Halle, beslist Colruyt over de verdere uitrol. Donderdag is één kassa in Halle met het systeem uitgerust, maar op korte termijn zal de slimme camera boven tien kassa’s in de winkel nabij het Colruyt-hoofdkwartier hangen.

Sommige concurrerende warenhuisketens beschikken al langer over zelfscankassa’s, maar Colruyt blijft dus vasthouden aan het eigen unieke kassasysteem. “Onze medewerkers zetten boodschappen al jaar en dag over van de ene kar in de andere, waardoor de klant helemaal niets hoeft te doen en rustig kan wachten tot de boodschappen gescand zijn”, zegt Dewulf. “Deze slimme camera geeft aan dat we verder blijven innoveren.”

De camera werd ontwikkeld door het Leuvense Smart Technics, het innovatieteam van Colruyt Group, in samenwerking met Heliovision.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.