Anisia Foto: Tom Vierendeels

Anisia neemt 200 jaar oude herberg over en maakt er Roemeens restaurant van

De tweehonderd jaar oude herberg in het schilderachtig centrum van Sint-Anna-Pede in Dilbeek krijgt nieuw leven geschonken. Het Roemeense gezin Holbura start er na enkele jaren leegstand een restaurant, waar Belgische en Roemeense keuken elkaar treffen. En opmerkelijk: in het weekend is enkel buffet à volonté mogelijk. “De naam van onze zaak blijft, als eerbetoon aan de geschiedenis van het pand.”

De geschiedenis van het pand op de hoek van de Herdebeekstraat en de Plankenstraat in Sint-Anna-Pede gaat terug tot eind achttiende of begin negentiende eeuw. En al zeker 150 jaar is er sprake van herberg In de Ster op die plek. Een historische plek waar nu bladzijde wordt omgeslagen dankzij Anisia Holbura, een Vilvoordse dame met Roemeense roots. “En ik speelde al langer met het idee een eigen horecazaak te beginnen”, vertelt ze. “Daarom ging op zoek naar een geschikt pand. Liefst om te huren, maar plots ontdekte ik dit gebouw met een lange geschiedenis. Het stond al vijf jaar leeg, sinds corona. De kostprijs liet mij toe om het pand te kopen. En zo kan ik iets doen voor en geven aan de familie. Maar om de geschiedenis van het pand niet te verloochen behield ik de naam: restaurant De Ster.”

Het is dan ook een familiezaak geworden. Anisia is de zaakvoerster. “Mij kan je zowat overal in de zaak vinden”, lacht ze. “Bijspringen in de keuken, helpen in de zaal of de vaat doen. Als barman in de zaal vind je mijn zoon Mihai Holbura. En mijn dochter helpt mij op administratief vlak achter de schermen. Tot slot is Marius Balaban onze vaste kok. Hij maakt alles zelf klaar, tot onze desserten.”

De familie noemt het aanbod Europese keuken. “We gaan voor Belgische gerechten waar we onze eigen touch aan geven”, luidt het. “Of omgekeerd: Roemeense gerechten, aangepast aan de smaak van de Belgen. Goulash, varkensgebraad, maar ook spaghetti bolognese of chili con carne zijn bij ons te vinden. Daarnaast ook kip, klaargemaakt op verschillende manieren, vis en steak. Als traditionele Roemeense gerechten hebben we bijvoorbeeld sarmale en mici.”

Voorlopig is de zaak zeven op zeven open, telkens van 12 uur ’s middags tot 22 uur ’s avonds. “Om te bekijken wanneer de klanten ons weten te vinden”, knikt Anisia. “En voor het weekend werkte ik een apart concept uit: buffet à volonté op vrijdag, zaterdagavond en zondag de volledige dag. Dat gaat van een voorgerecht, soep, hoofdgerecht tot een dessert.”

“Het idee achter het buffet is dat mensen kunnen proeven van iets, zonder onmiddellijk een volledig bord hoeven te nemen”, legt de zaakvoerster uit. “Er zijn dus geen verplichtingen. In ons buffet vind je zaken die je in de week op de kaart vindt. Frietjes worden overigens vers gebakken van zodra er vraag naar is. Ons buffet bestaat vooral uit veel vlees, zoals goulash en gegrild vlees, maar uiteraard zijn er ook verse salades en andere bijgerechten.”

Speelgoed voor de kinderen

Het interieur onderging bovendien een complete metamorfose. “Op de eerste verdieping kon je vroeger nog wonen, want er was een bad- en slaapkamer voorzien”, klinkt het. “Dat hebben we volledig omgebouwd naar drie zaaltjes. In één zaal kunnen kinderen ravotten en staat er speelgoed opgesteld, onder meer omdat we niet over een tuin beschikken. De andere twee zaaltjes kunnen gebruikt worden voor feestjes of vergaderingen.”