Nieuws Vlaams Brabant Stories Annelies geeft A Kapella niet op ondanks moeilijk jaar: “Het is nog steeds mijn kindje”
Vlaams Brabant

Annelies geeft A Kapella niet op ondanks moeilijk jaar: “Het is nog steeds mijn kindje”

Annelies Verschueren.

TREMELO – Annelies Verschueren uit Baal (Tremelo) was een van de vele ondernemers die ondanks de gezondheidscrisis en de uitdagende economische dynamiek een eigen zaak opstartten. Voor Annelies werd het een ijsjesconcept: A Kapella. “Het is nog steeds mijn kindje”, vertelt de onderneemster ongeveer een jaar na de opening. Intussen is er veel gebeurd.

Corona, Covid-19, lockdown, quarantaine, bubbels en knuffelcontact, het voorbije jaar werden we om de oren geslagen met deze begrippen. Om horendol van te worden. Ook Annelies Verschueren, toenmalig productieplanner bij de VRT, kon het niet meer aanzien/aanhoren. Ze gaf haar ontslag en startte haar eigen ijsjeszaak op: A Kapella. Het was op het eerste gezicht een impulsieve beslissing maar Verschueren volgde haar gevoel, en wilde dicht bij zichzelf blijven.

“Kijk, mijn droomplan is een beetje in duigen gevallen”

Annelies Verschueren

Gezelligheid

De Baalse tikte met haar spaarcenten een foodtruck op de kop, en richtte die in als ijsjesbar. In de voortuin van haar woning in Baal serveerde ze meer dan ijsjes, een wijntje of frisse pint. “Het opzet van A Kapella was en is nog altijd gezelligheid, een ontmoetingsplaats creëren voor mensen die op het terras een babbeltje slaan met een ijsje en/of drankje in de hand. Ik houd van leven in de brouwerij, het is de aard van het beestje”, aldus Annelies. Dagelijks passeerden heel wat wandelaars, fietsers en jonge snaken de revue. A Kapella werd een lokale hotspot voor jong en oud.

Low cost

Om het ondernemen financieel behapbaar te houden, ging Verschueren voor een low cost aanpak. Een slimme zet zou achteraf blijken. Iets minder dan een jaar later is de jonge onderneemster teruggekeerd naar de televisiewereld.  In maart dit jaar tekende Annelies een contract bij de Mechelse productiehuizen Roses Are Blue/Caviar, waar ze aan de slag is als Office Manager. En A Kapella dan? “Het is nog steeds mijn kindje”, zegt Annelies. “Ik geef de uitbating niet op maar heb de openingsuren wel noodgedwongen moeten beperken tot de weekends. Voor bedrijven en particulieren heb ik goed nieuws. Ze kunnen de ijsjesbar en mezelf inhuren voor feestjes en communies.”

Droomplan

“Kijk, mijn droomplan is een beetje in duigen gevallen”, gaat Annelies verder. “Nochtans zag het er de eerste maanden erg goed uit. De klanten kwamen zelfs op maandag langs om na te genieten van het weekend. Maar dan was er plots die tweede lockdown in oktober. Er was op een bepaald moment enkel takeaway toegelaten, dus zonder terras. De mensen kwamen hun ijs afhalen, en waren dan alweer weg. Dat is echt niet wat ik met A Kapella voor ogen heb.”  Om de wintermaanden door te komen wilde Verschueren zich toeleggen op de productie van ijstaarten en dergelijke. “Ook dat plan heb ik niet kunnen uitvoeren omdat de cursussen chocolatier en ijsbereider werden afgelast. Dan wordt het wel erg moeilijk”, klinkt het nog.

Twee weken geleden heropende A Kapella de deuren. “Of ik ooit terugkeer naar een voltijds zelfstandig bestaan? Ik doe mijn werk bij de productiehuizen echt graag. In die wetenschap zal ik de komende tijd mijn werk in dienstverband combineren met A Kapella. Het wordt een hele uitdaging maar ik heb het volste vertrouwen in een goede afloop”, besluit Annelies.