https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_03_22_9c1ab509-2499-4c30-9a80-f9b45a443581 Zo zal De Dry Croonen er gaan uitzien. Foto Under the Roof

Appartementen, bed & breakfast en horeca in historisch pand en dat allemaal met gratis warmte van de aarde

ZOUTLEEUW - Er wordt druk gewerkt aan het historisch pand De Dry Croonen op de hoek van de Markt met de Groenplaats. Hier komen binnen afzienbare tijd veertien appartementen, een bed & breakfast met vijf kamers, een horecaruimte en een handelsruimte.

Er is eindelijk beweging gekomen op het terrein van De Dry Croonen. In 2009 kondigde projectontwikkelaar Mezza-Projects de plannen aan om in het herenhuis van dokter Roggen 23 appartementen, twee eengezinswoningen en twee horecazaken of handelspanden te bouwen. Maar die plannen werden nooit gerealiseerd. In 2014 werd het herenhuis wel ontmanteld. Enkel de historische gevel bleef overeind. En die toestand bleef ongewijzigd tot nu.

Dankzij projectontwikkelaar Under the Roof is het nieuwbouwproject De Dry Croonen nu definitief opgestart. “Het wordt dé plek bij uitstek waar je de gezelligheid van de binnenstad kan combineren met uniek en duurzaam wonen”, zegt Peter Lamens, gedelegeerd bestuurder van Under the Roof.

Boorgaten

“Ik spreek van uniek omwille van de combinatie van moderne architectuur met de authentieke karaktervolle voorgevel en de ligging pal in het historisch centrum en van duurzaam omdat er gewerkt wordt met een thermische energiesysteem: het BEO-veld.”

BEO staat voor boorgat-energie-opslag. In elk boorgat, tot 70 meter diep, worden leidingen aangebracht waarmee energie uit de bodem wordt gehaald. “In de zomer wordt de bodem zo gebruikt om koelte naar de oppervlakte te brengen en het gebouw te koelen”, zegt projectleider Maarten Dewil. “De bodem zal hierdoor enkele graden warmer worden. Deze extra warmte wordt dan in de winter door het BEO-veld naar de oppervlakte gebracht om De Dry Croonen te verwarmen.”

Warmte van de aarde

Het BEO-veld is met grote voorsprong één van de meest energiezuinige systemen die momenteel worden toegepast. Elke unit krijgt zo’n geothermische warmtepomp. Voor de bewoners wil dit concreet zeggen dat ze met een minimum aan extra energie de meest aangename binnentemperatuur op elk moment van het jaar krijgen. “Er hoeft dus geen gasaansluiting aanwezig te zijn”, zegt werfcoördinator Benny Andries. “De warmte krijgen we gratis van de aarde. Dat is toch een grote kost die men kan besparen.”