Nieuws Vlaams Brabant Arbeidsovereenkomst beschermt bedrijven bij thuiswerk

Arbeidsovereenkomst beschermt bedrijven bij thuiswerk

Arbeidsovereenkomst beschermt bedrijven bij thuiswerk

Steeds meer bedrijven laten hun werknemers af en toe van thuis uit werken. Niet zonder risico: ze dreigen met een gepeperde rekening geconfronteerd te worden als ze daar geen arbeidsovereenkomst over hebben afgesloten. Werknemers kunnen achteraf een forfaitaire vergoeding van tien procent van het loon opeisen.

Randstad heeft daar voor gewaarschuwd bij de voorstelling van de zeventiende editie van de Werkpocket, een overzichtswerk over arbeidsrecht. Volgens cijfers van de federale overheidsdienst Economie is het aantal thuiswerkers in vijf jaar tijd met twintig procent gestegen. Dat moet een beter evenwicht tussen werk en privéleven mogelijk maken.

Volgens Randstad is het aangewezen om daar een specifieke arbeidsovereenkomst voor af te sluiten. Daarbij hoort een regeling om de kosten te vergoeden die thuis worden gemaakt, zoals energieverbruik en internet. Momenteel ontbreekt zo’n overeenkomst nog in veel bedrijven.

Zonder overeenkomst kunnen werknemers achteraf een forfaitaire vergoeding opeisen. Die kan tot tien procent bedragen van het loon voor de dagen waarop thuiswerk deden. “Veel bedrijven beseffen niet welk risico ze lopen”, zegt Jan Denys, de arbeidsmarktexpert van Randstad.

“We raden aan om een addendum aan het arbeidscontract toe te voegen”, stelt Filip Tilleman, auteur van de Werkpocket. “Een vergoeding is zeker niet verplicht, maar een akkoord moet er wel zijn.” Tilleman raadt aan om een zekere vergoeding te geven, omdat onkosten onlosmakelijk verbonden zijn met thuiswerk.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Diest
Diest

Ondernemers bundelen krachten

DIEST/PELT - Mia Haesevoets, zaakvoerster van het Diestse Aimbizz, gaat haar kennis en ervaring koppelen aan Q-Academy, onderdeel van de… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Zaventem
Zaventem

Fransen nemen Zaventems bedrijf over

ZAVENTEM -  Het Zaventemse DigitalScaler is overgenomen door het Franse Wemanity, marktleider in klantgerichte digitale en agile transformaties, Door deze… Lees meer