LEUVEN/TIELT-WINGE/DILBEEK – Bakkerijketen Elbo Bakkerijen is door de Leuvense ondernemingsrechtbank failliet verklaard. Door de faling staan 81 jobs op de helling. Er wordt naar (een) overnemer(s) gezocht.
Het faillissement werd uitgesproken op bekentenis. Elbo Bakkerijen had verschillende eigen winkels, onder andere in Wijgmaal (Leuven), Tielt-Winge en Dilbeek. Het bedrijf leverde ook aan heel wat rusthuizen, verspreid over heel het land. Het bedrijf telde ruim tachtig werknemers. Dertig van hen waren tewerkgesteld bij bakkerijgroep Ignace in Roeselare, onlangs overgenomen door Elbo Bakkerijen.
Overnemers?
Johan Mommaerts en Steven Nysten werden als curatoren aangesteld. Ze kunnen op zoek naar een mogelijke overnemer maar beseffen dat het niet makkelijk wordt. “Ik betwijfel dat we een kandidaat zullen vinden om alle vestigingen over te nemen, maar er is reeds interesse in specifieke locaties”, zegt Mommaerts bij de collega’s van Het Nieuwsblad. “In het belang van de schuldeisers gaan we niet verkopen tegen om het even welke prijs, maar tegelijk hanteren we een tijdsdruk. Hoe langer we wachten, hoe meer klanten er verloren gaan.”
1,5 miljoen schulden
Momenteel wordt de schuldenberg geschat op 1,5 miljoen euro. “Maar uit ervaring weet ik dat die bedragen telkens onderschat worden”, zegt Mommaerts. “Een stopzetting creëert extra schulden. Denk aan: de ontslagvergoedingen voor het personeel, de boetes voor het stopzetten van de leasecontracten, enzovoort. Bij 81 werknemers spreek je van een groot sociaal passief. Nu is het zaak om te recupereren wat er te recupereren valt en de schuldeisers fair uit te betalen.”
Te snel gegroeid
De oorzaak van het faillissement, wordt nog onderzocht. “Klanten waren er genoeg en de eigenaar zegt dat hij goed personeel had, dus daar ligt het ook niet aan”, zegt Mommaerts. “Het bedrijf heeft een te snelle groei doorgemaakt. De bakkerij begon met een vestiging in Grobbendonk, nam een extra vestiging over in Roeselare en groeide op anderhalf jaar uit tot een bedrijf met zeven winkels en drie ateliers. Om dat allemaal te bewerkstelligen, heb je een goed kader nodig, met een sterke financiële buffer. De kleine marges in de bakkerswereld werden, volgens mij, onderschat.”