Nieuws Vlaams-Brabant BD Logistics zet “CO2-calculator” in

BD Logistics zet “CO2-calculator” in

BD Logistics zet “CO2-calculator” in

LEUVEN/BRUSSEL – Onder ander in de vestigingen in Leuven en Brussel zet de logistieke speler BD Logistics een CO2-calculator in. De innovatie werd dinsdag voorgesteld. 

Logistiek bedrijf BD Logistics, met onder andere vestigingen in Leuven en Brussel (CityDepot), en Universiteit Antwerpen hebben een innovatieve “CO2-calculator” ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat steden minder uitstoot te verwerken krijgen. Met het project willen de initiatiefnemers de e-commerce verduurzamen en de milieu-impact van de sector meten en transparant maken.

Logistieke bedrijven kunnen dankzij de calculator de totale CO2-uitstoot van hun activiteiten weergeven. Met behulp van een geijkte wetenschappelijke meetmethode kan zowel de klant als de transporteur berekenen welke CO2-besparing men realiseert via het ‘urban concept’, waarbij goederenstromen aan de rand van de stad worden gebundeld om kilometers binnen de stad te verminderen.

Dat nieuwe concept wordt vergeleken met de impact van zogenaamde ‘last mile leveringen’, de laatste fase van traditioneel goederentransport naar de consument. “De meest groene kilometer is de kilometer die je niet hoeft te rijden”, verduidelijkt Kristof Gouvaerts van BD Logistics, dat zichzelf ziet als pionier in duurzame stadsdistributie. “Vandaar dat we met onze urban-oplossing maximaal inzetten op het reduceren van onnodige kilometers. We combineren ook leveringen en ophalingen zodat onze voertuigen maximaal vol in én uit de stad rijden.”

Die tactiek past men zo veel mogelijk toe met duurzame voertuigen zoals fietskoeriers, elektrische bestelwagens en voertuigen op gas. Gouvaerts: “We hebben de data vanuit ons planningsplatform en doen heel wat analyses betreffende de reductie van CO2 in de stad. Dat was echter niet toereikend. Vandaar dat we beslisten om een wetenschappelijke CO2-calculator te laten bouwen door de Universiteit Antwerpen.” BD Logistics zelf heeft geen toegang tot de achterliggende IT-codes, om zo de onafhankelijkheid van de tool te bewaren.

De CO2-calculator wordt toegepast in vestigingen van BD Logistics in Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt, Brussel, Charleroi, Mechelen, Roeselare en Luik.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.