Nieuws Vlaams Brabant Bedot Mega World vadertje staat en belastingbetaler?

Bedot Mega World vadertje staat en belastingbetaler?

Illustration picture shows a Mega World shop, the chain that took over the Blokker shops earlier this year, in Jette, Brussels, Monday 12 October 2020. The owner of the chain of Belgian Mega World shops will ask protection against creditors at the commercial court of Mechelen. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Bedot Mega World vadertje staat en belastingbetaler?

LEUVEN/DIEST/TIELT-WINGE/GRIMBERGEN/LONDERZEEL/KAMPENHOUT/TIENEN – Er zijn aanwijzingen dat Mega World miljoenen versast naar het buitenland. Overheid en personeel van de winkelketen zouden daar de dupe van zijn. Vakbond ACV stapt naar het gerecht. Dat zegt zusterkrant De Standaard. 

Vakbond ACV stelde vast dat Dirk Bron sinds de overname van Blokker en omvorming tot Mega World nog geen euro heeft betaald aan de staat, meldt zusterkrant De Standaard. Mega World betaalt alleen nettolonen. Het betaalt geen btw, geen socialezekerheidsbijdragen en ook geen op de lonen ingehouden belasting. De achterstand tegenover de overheid loopt al op tot 10 miljoen euro. Het bedrijf is al beboet en kreeg ook al vragen van de fiscus. Bron bouwde intussen al een schuld van 35 miljoen euro op. Dat is meer dan de omzet van Mega World.

De vakbond maakt zich ook zorgen dat nog eens miljoenen naar rekeningen van ‘schimmige vennootschappen’ in het buitenland gaan. De afgelopen twee weken ging het om meer dan 3 miljoen euro aan verdachte betalingen. Sommige van die vennootschappen waar geld naar overgemaakt wordt, hebben niet eens een website, geen personeel en minder dan 100 euro kapitaal.

ACV Puls vermoedt dat Bron zo veel mogelijk geld voor zichzelf wil opstrijken en een faillissement voorbereidt. Overheid en personeel dreigen van zo’n scenario de pineut te zijn. De staat zou niet alleen de sociale bijdragen en belastingen mislopen, maar zou ook nog eens via het fonds voor sluiting van ondernemingen de opzegvergoeding van het personeel moeten betalen. Die bedragen zijn geplafonneerd op 25.000 euro bruto per persoon waardoor veel personeelsleden minstens de helft van hun opzegvergoeding zouden mislopen. De vakbond liet weten een klacht in te dienen tegen de eigenaar van Mega World, de Nederlander Dirk Bron.

Mega World heeft in onze provincie vestigingen in Leuven, Diest, Tielt-Winge, Grimbergen, Londerzeel, Kampenhout en Tienen.

Bron: De Standaard.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.