Bedrijfsleven mag niet toegeven aan terreur

PETER VEN BIESBROECK

"We zijn getroffen in het hart van onze samenleving", zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant naar aanleiding van de aanslagen van dinsdag. "We leven dan ook mee met de slachtoffers en nabestaanden van deze laffe daad. Ons medeleven gaat in het bijzonder uit naar de hele luchthavengemeenschap, voor wie dit een zwarte dag zal zijn in het collectieve geheugen. Een plaats van thuiskomen, vertrekken op prachtige avonturen of van werken, verandert in één klap in een nachtmerrie. Onvoorstelbaar."

"Als werkgeversorganisatie staan we klaar om de bedrijven bij te staan bij hun noden en om samen het puin te ruimen en terug te bouwen aan deze belangrijke economische poort in onze prachtige regio", zegt Van Biesbroeck.

De werkgeversorganisaties VBO, Voka, UWE en BECI kwam ook met een mededeling waarin ze het bedrijfsleven oproepen om niet toe te geven aan de terreur. "Onze bedrijven kunnen wereldwijd ervoor zorgen dat het imago van België wordt bijgesteld", klinkt het. "Meteen na de aanslagen kregen we als werkgeversorganisaties al vragen over de economische impact: hoeveel kost een dag sluiting van de luchthaven of het stilleggen van het metroverkeer. Die macro-economische berekeningen zijn voor later, maar het is zeker: de economische impact is aanzienlijk. Op korte termijn zullen Belgische maar vooral ondernemingen en vestigingen in Brussel en Zaventem getroffen zijn. Ook de luchtvaart-, evenementen- en vrijetijdssector zullen hieronder lijden. Op langere termijn moet je dan weer rekening houden met een mogelijke daling van het consumenten- en producentenvertrouwen.'

'Het internationale imago van ons land kreeg de afgelopen weken en maanden aanzienlijke klappen te verwerken. De recente gebeurtenissen hebben wereldwijd een beeld gecreëerd dat niet strookt met de realiteit. Op internationale hoofdkwartieren stelt men zich vragen: Is België nog wel een aantrekkelijk land om in te investeren? Het wordt een uitdaging om aan te tonen dat dit effectief zo is. Ons land heeft troeven. Laten we die uitspelen. België heeft een sterke economie, die internationaal georiënteerd is en inzet op export. Onze centrale ligging in Europa betekent een troef voor elke buitenlandse investeerder. Onze onderzoekscentra behoren tot de internationale top. Onze werknemers zijn productief en onze meertaligheid is een grote troef. Onze bedrijven staan gekend om hun innovatieve ontwikkelingen."

"Ondernemers spelen dus een essentiële rol in het uitdragen van het imago van ons land. Het normale leven zal zo snel mogelijk het dagelijkse tempo weer opnemen. We zullen ervoor zorgen dat onze economie zo weinig mogelijk schade ondervindt van de brutale aanvallen. Belgische ondernemingen kunnen overal ter wereld als ambassadeur optreden. Zij zijn ons beste visitekaartje."