Uit de lijst met knelpuntberoepen, die de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) jaarlijks publiceert, blijkt dat diverse sectoren op zoek blijven naar extra werkkrachten. Bedrijven kijken vooral uit naar technisch geschoold personeel, werknemers voor de medische sector en adviseurs/experten.
De tekorten, die in sommige sectoren al jaren gelden, zijn te wijten aan verschillende factoren. Te weinig instroom uit onderwijs en opleidingen, onvoldoende ervaren personeel en specifieke omstandigheden maken een bepaald werk minder aantrekkelijk.
De nood aan technische profielen blijft onverminderd groot in 2015. De bouwsector is vooral op zoek naar werfleiders en mensen die kunnen berekenen hoeveel personen en materiaal nodig zijn voor een bepaalde (bouw)opdracht. Andere knelpuntberoepen zijn bestuurders van mobiele kranen, buitenschrijnwerkers en installateurs van centrale verwarming en datacommunicatienetwerken. Sectoren waar technici eveneens meteen aan de slag kunnen, zijn elektromechanica, metaalbewerking en elektrotechniek.
De medische sector blijft sterk vertegenwoordigd op de lijst, met vooral een stilaan klassiek tekort aan verpleegkundigen en kinesisten. Binnen de paramedische branche zoeken werkgevers ook naar apothekers, artsen, opticiens, tandtechnici en zorgkundigen.
Adviseurs en experten rukken op in de lijst. Bedrijfsanalisten binnen ICT en medewerkers voor onderzoek en ontwikkeling binnen de industrie zijn begeerd op de arbeidsmarkt. Vacatures voor technisch leidinggevenden en verantwoordelijken voor productiebeheer, kwaliteitscontrole en industrialisatie raken moeilijk ingevuld.
In de voeding worden bakkers en slagers witte raven, naast chef- en hulpkoks. In de transportsector wordt gezocht naar trein- en metrobestuurders, rij-instructeurs en vrachtwagenchauffeurs. Andere klassiekers op de lijst zijn begeleiders voor kinderopvang en schoonmakers aan huis.