bieten

Bietencampagne is succesvol gestart, maar de energiefactuur wordt nog een aandachtspunt: “Een suikerfabriek is één groot kookproces”

TIENEN - De bietencampagne in de suikerfabrieken van Tienen, Longchamps en Wanze is van start gegaan. In totaal hoopt de Tiense Suikerraffinaderij zo’n 500.000 à 600.000 ton suiker van lokale suikerbieten te produceren.

Vanaf nu zullen er dagelijks tienduizenden tonnen suikerbieten verwerkt worden tot suiker. De bieten komen van velden die zich op gemiddeld minder dan 50 kilometer van de fabriek bevinden en moeten zo snel mogelijk verwerkt worden om zo een hoog suikergehalte te garanderen. De Tiense Suikerraffinaderij kijkt positief naar de komende suikercampagne. “Ondanks de droogte en de hitte is het suikergehalte van de bieten zo’n vijf procent hoger dan de voorbije jaren”, zegt fabrieksdirecteur Jan Ingels. “De biet is een robuuste plant, met wortels die diep, meer bepaald tot twee meter, in de grond groeien. Verder beschikken we in België over goede grond en hebben we, in samenwerking met onze telers, heel wat expertise opgebouwd om de bieten optimaal te laten renderen.”

Nieuwe extractietoren

De campagne loopt van eind september tot de eerste helft van januari. Maar ook tussen twee seizoenen liggen de fabrieken niet stil. “Het vlotte verloop van een bietencampagne vraagt heel wat voorbereidingen en inspanning op het vlak van organisatie, onderhoud, herstellingen en investeringen”, aldus directeur Jan Ingels. “In Wanze werden in het tussenseizoen nieuwe branders geïnstalleerd en zal de fabriek draaien met nieuwe, moderne, emissiearme branders volgens de nieuwe Europese richtlijnen, een investering van bijna drie miljoen euro. In Tienen is de nieuwe extractietoren in opbouw. De toren zal bijna 6.000 ton minder CO2 uitstoten dan de huidige installatie en jaarlijks 150.000 kubieke meter water besparen. Het is een project van meer dan 25 miljoen euro.”

Ook bij Tiense Suiker wordt de huidige energiecrisis nauwlettend opgevolgd. “Energie is natuurlijk een van de grootste kostenposten”, zegt directeur Ingels. “Een suikerfabriek is één groot kookproces. In eerste instantie wordt er alles gedaan om zo energie-efficiënt mogelijk te werken. Er wordt momenteel ook geïnvesteerd in een nieuwe energiezuinige diffusietoren. We contracteren onze gasprijzen op lange termijn en hebben hierdoor momenteel een iets gunstiger tarief. Dit dekt een deel van onze kosten, maar niet alles uiteraard. Dat is voor de toekomst zeker een aandachtspunt: we zijn erg afhankelijk van energie en moeten leveringszekerheid inbouwen. Daarbij kunnen we het gebruik van groene energie vergroten.”

In de verschillende vestigingen van de Tiense Suikerraffinaderij zijn er nog vacatures. Meer info vind je op de website https://www.tiensesuikerraffinaderij.com/