101068652_716190912288840_305741516163252224_n

Biowinkel voert duurzaamheidsscore in

LEUVEN – In de Leuvense vestiging van biowinkel Färm, gevestigd op de Bondgenotenlaan, is de Färmoscore in gebruik genomen. De score is een duurzaamheidsindicator van elk product die de consument terugvindt op zijn/haar kasticket.

Recent lanceerde biowinkel Färm de Färmoscoop: een grondige product analyse waarbij producten onder het vergrootglas worden onderzocht op basis van 11 ecologische, maatschappelijke en economische criteria. Deze analyse leidt tot een “Färmoscore” voor elk product, een duurzaamheidsindicator die de consument terugvindt op het kasticket. Die Färmoscore is vanaf nu ook in de Vlaamse vestiging, in Leuven, beschikbaar. “Als we biologisch voedsel voor iedereen toegankelijk willen maken, dan moet dat tegen een eerlijke prijs, van het veld tot op het bord” aldus Färm.

Echte bio

De coöperatie Färm, in 2013 opgericht door ondernemers en ethische investeerders die zich inzetten voor een positieve maatschappelijke impact, streeft ernaar de échte bio aan te bieden: biologische producten die verder gaan dan de huidige Europese normen, zowel op ecologisch als ethisch vlak. Daarnaast is het de ambitie biologisch eten toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Bij Färm vind je als consument alles wat je nodig hebt, tegen de juiste prijs. Prijzen die misschien hoger lijken dan die van niet-biologische producten, maar die een eerlijke vergoeding garanderen voor producenten en andere actoren van de biologische sector. Bovendien garanderen deze prijzen duurzame en kwaliteitsvolle producten voor de Färm consument.

Lokale landbouw

“Het is belangrijk dat het werk van de producenten gewaardeerd wordt en dat een zo eerlijk mogelijke prijs wordt betaald waarmee we ook onze lokale landbouw stimuleren. De rol van de producenten is cruciaal in de voedselvoorziening en dus moeten zij van de productie kunnen leven", zegt  Jean-David Couderc, COO van Färm. "Onze waarden zijn transparantie en ethisch handelen en die passen we ook toe op de aankoopprijs.”

Färmoscoop

De eisen die de coöperatie zichzelf heeft opgelegd op het gebied van de prijs, komen ook terug in het duurzaamheidsprogramma Färmoscoop. Hiermee kan je in één oogopslag het effect op de duurzaamheid van elk van de producten bekijken. Aan de hand van 11 criteria kan iedereen het belang van de ecologische, economische en maatschappelijke aspecten van een product beoordelen. En die informatie staat allemaal op je kasticket.

+/- 200 medewerkers

Bijna 200 mensen werken dagelijks in het coöperatieve netwerk van Färm, in de 14 Färm-winkels en de 2 Brüt by Färm-winkels.