De dag voor Pasen bakken Bompa Frit en Cecille voor een allerlaatste keer frietjes in hun geliefde frituur. Vorig jaar raakte al bekend dat het koppel de frituur te koop had gezet, maar nog met veel liefde bleef bakken tot de overname. Die kwam er nog niet, maar door gezondheidsproblemen komt het afscheid er toch nu al aan. Net voor hun 35-jarig jubileum in oktober, en dat valt ze bijzonder zwaar.
“Er zou een groot feest komen en we hadden voor de gelegenheid zelfs al sleutelhangers laten maken. Maar het is net iets anders verlopen”, vertelt Cecille met pijn in het hart. “Zonder de problemen bij Bompa Frit waren we nu nog niet gestopt, maar het kan niet anders”, klinkt het. Haar man moet binnenkort onder het mes en wacht een revalidatieperiode van anderhalf jaar. De sleutelhangers delen Bompa Frit en Cecille nu maar gewoon uit aan de klanten.
’t Smulhoekske is het enige frietkot in Nieuwrode, en dus zullen de inwoners binnenkort op zoek moeten naar een nieuwe lievelingsfrituur. “Ze vinden het erg jammer, dus het zou mooi zijn moest er na ons opnieuw een frituur komen. Dat is wat de mensen willen”, zegt Bompa Frit.
Ossentong in madeirasaus
Wat de mensen ook willen, is hun iconische ossentong in madeirasaus. Bompa Frit wou die nog een laatste keer maken, en de vraag is werkelijk énorm. Geïnteresseerden konden tot nu een bestelling plaatsen. “We hadden het bericht hier uithangen, maar hebben het net verwijderd van de muur. Anders stond hij nog drie weken non-stop in de keuken”, zegt Cecille lachend. Zo groot was de vraag dus. Vanwaar komt die enorme populariteit? “Waar vind je die saus nog? Dat is het vooral”, vermoedt de friturist.
De noodgedwongen sluiting doet het koppel veel pijn. “Je gezondheid is het enige wat je niet in de hand hebt. Je denkt altijd dat het jou wel niet zal overkomen, maar dan…” Al die jaren lang hebben ze met hart en ziel frieten gebakken. “We hebben ervan genoten, echt alles was mooi. We hebben het altijd graag gedaan, en doen het nu nog altijd graag”, vertelt Bompa Frit.
35 jaar geleden zag de wereld er nog helemaal anders uit, ook de frituurwereld. “Toen waren er misschien tien snacks”, zegt Bompa Frit. “Curryworsten, sitosticks en bitterballen waren er wel al. Maar nu heb je er zo ongelofelijk veel. Wat in al die tijd niet veranderd is, is ons vet”, zegt Cecille met een glimlach. Het koppel zweert bij rundsvet om de beste frietjes te bakken.
Sommige klanten zijn ook nog altijd dezelfde als in de beginjaren. “We hebben iemand die al dertig jaar langskomt. Als kind had hij ooit gezegd dat wij de frietjes op zijn bruiloft moesten bakken als hij ooit zou trouwen.” En zo geschiedde: begin juli trouwt deze man, en dan kruipt Cecille met veel plezier nog eens achter de (friet)potten.
Wat nu?
Na de sluiting ligt alle focus op de revalidatie van Bompa Frit, maar daarna? “Als het pand nog niet verkocht is, dan kan het zijn dat we toch opnieuw opengaan”, vertelt hij. “Moest het herstel inderdaad anderhalf jaar duren, dan heeft Marc nog een half jaar tot zijn pensioen”, verduidelijkt Cecille. Of het zover komt, valt af te wachten.