CEO Bernard Delvaux en themabeeld uit vestiging in Kapelle-op-den-Bos. CEO Bernard Delvaux en themabeeld uit vestiging in Kapelle-op-den-Bos.

Bouwbedrijf Etex ziet omzet in eerste jaarhelft stijgen tot boven 2 miljard euro

Bouwbedrijf Etex uit Zaventem heeft de omzet tijdens de eerste helft van dit jaar met 12,4 procent zien stijgen tot 2,015 miljard euro, gestuwd door hogere verkoopprijzen. De bedrijfswinst (rebitda) steeg met 14,9 procent, tot 397 miljoen euro, de recurrente nettowinst met 11,8 procent tot 174 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf maandagochtend bekendgemaakt. Het bedrijf heeft ook vestigingen in onder meer Tisselt en Kapelle-op-den-Bos.

"In de eerste helft van 2023 kreeg Etex te maken met een algemene vertraging van de bouwsector, zowel in nieuwbouw als in renovatie, veroorzaakt door diverse elementen die hebben geleid tot hoge volatiliteit en onzekerheid, zoals inflatie, die de koopkracht van de consumenten onder druk zet, hogere rentevoeten en meer beperkingen van banken op het kredietbeleid", zegt Etex-topman Bernard Delvaux.

Lees ook: Etex rondt overname Deense isolatiespecialist af"Etex slaagde er evenwel in een betere omzet te boeken dan in de eerste helft van 2022 door snelle aanpassingen aan uitdagende marktomstandigheden en monitoring van de kosten-prijsverhouding. Hoewel onze volumes een kleine impact kenden, bleven de marges sterk", aldus Delvaux.

Familiebedrijf

Voor de rest van het jaar toont Etex zich voorzichtig. "We zullen oplettend blijven en kort op de bal spelen - maand per maand, land per land en product per product - om de huidige onzekerheid en de vermoedelijk aanhoudende vertraging van de markt, in het bijzonder in Europa, aan te pakken", zegt de topman.

Etex, dat gevestigd is in Zaventem, is een familiebedrijf met wereldwijd meer dan 13.500 werknemers. Het boekte in 2022 een omzet van 3,7 miljard euro.