Nieuws Vlaams Brabant Broers innoveren met digitale kine

Broers innoveren met digitale kine

Sam (links) en Nick Van Hoorebeeck lanceren Sweevy.

Broers innoveren met digitale kine

LONDERZEEL – Nick en Sam Van Hoorebeeck, twee broers en kinesitherapeuten uit Londerzeel, lanceren het nieuwe digitale platform Sweevy. Vanuit hun ervaring als kinesitherapeut en bewegingsdeskundige voelden ze aan dat de sector nood had aan digitalisering van de eigen werkwijze. Sweevy bestaat uit een webplatform én een applicatie die het gebruik van pen en papier om patiënten op te volgen vervangen door een gebruiksvriendelijk digitaal registratie- en opvolgingssysteem.  Het stelt de sector in staat om niet alleen sneller te digitaliseren, maar ook de praktijk te optimaliseren op vlak van oefentherapie. Bovendien kunnen patiënten hun revalidatie actief mee opvolgen en in samenwerking met de professional het vooropgestelde doel behalen.

Dat de sector snakte naar een innovatieve oplossing bewees een studie in samenwerking met het strategisch digitaal agentschap Appwise:

–        75% werkt van de Vlaamse kinesitherapeuten werkt nog altijd op papier.

–        62% ervaart het gebruik van het beperkte aanbod bestaande programma’s als te complex om te integreren            in hun dagdagelijkse werking.

–        92% geeft aan te willen werken met een flexibele, praktijkgerichte digitale variant.

To Be-oplossing vanuit het werkveld

De digitale tools die vandaag bestaan hebben hun toegevoegde waarde maar zijn niet gemaakt dóór bewegingsdeskundigen vóór bewegingsdeskundigen. De evolutie van de patiënt is bovendien onvoldoende gegarandeerd.

Sweevy 

Sweevy wil niet alleen de samenwerking tussen collega’s in de praktijk optimaliseren, maar ook patiënten opvolgen en digitaal bijstaan bij het correct uitvoeren van oefen- en/of revalidatieschema’s bij hen thuis. De kine stelt individuele schema’s op waaraan hij of zij oefeningen en video’s kan koppelen, videomateriaal kan uploaden en waarbij interactie met de patiënt mogelijk is. Zo bouwt de kinesitherapeut een eigen database met oefeningen op en wordt er steeds zeer klant-specifiek gewerkt. Sweevy stelt bovendien een bibliotheek met 1.450 professioneel verfilmde en beschreven oefeningen ter beschikking. Deze kunnen via het webplatform makkelijk gezocht en overgenomen worden in het persoonlijk account. De mogelijkheid bestaat deze oefeningen ook aan te passen zodat de kinesist zijn platform volledig kan beheren. Deze aanpak werd tijdens het ontwikkelingsproces en de uitgebreide testfase grondig afgetoetst door een aantal professionals en patiënten.

Meer betrokkenheid voor efficiëntere revalidatie

Als ervaringsdeskundigen op het terrein kenden Nick en Sam perfect de pijnpunten binnen een praktijk. “Onze studie bevestigde onze eigen ervaringen en de feedback die we kregen van onze collega’s. Veel collega’s houden vast aan het gebruik van papieren schema’s omdat er geen digitale variant bestond om op dezelfde manier aan het werk te gaan. Met papieren schema’s behoud je wel een overzicht van de progressie van een patiënt, maar je kan niks met je patiënten meegeven voor thuis, laat staan controleren of de oefeningen goed zijn uitgevoerd”, aldus Sam Van Hoorebeeck.

“En de patiënt, die kan via de app zijn oefeningen thuis correct uitvoeren. Bij de minste twijfel of eventuele problemen kan hij via de app in interactie gaan met zijn kine. Hij kan zelfs video’s van thuis uploaden”, voegt Nick Van Hoorebeeck er nog aan toe.

Voorspoedige revalidatie 

Uit de eerste cases blijkt ook dat patiënten meer therapietrouwheid vertonen en positiever naar de revalidatie kijken. Ze ervaren meer ondersteuning en hebben minder twijfels over het correct uitvoeren van de oefeningen thuis. Hierdoor kan een revalidatie ook voorspoediger verlopen. Niet alleen kinesitherapeuten zullen Sweevy gebruiken in de toekomst, maar ook andere bewegingscoaches of personal trainers kunnen ermee aan de slag.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Keerbergen
Keerbergen

Ademhalingscoach haalt 1,5 miljoen op

KEERBERGEN - Moonbird, de Keerbergse start-up rond ademhalingsbegeleiding, heeft 1,5 miljoen euro opgehaald bij investeringsfondsen Akiles en ScaleFund. Ook de… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Landen, Leuven
Landen

2 falingen

LEUVEN/LANDEN - De ondernemingsrechtbank van Leuven heeft het faillissement geopend van 2 zaken.  Lees meer