Nieuws Vlaams Brabant Brouwerijloodsen maken plaats voor woonproject

Brouwerijloodsen maken plaats voor woonproject

Brouwerijloodsen maken plaats voor woonproject

ROTSELAAR – De loodsen van de voormalige Werchterse brouwerij Jack-Op maken plaats voor het woonproject “Brouwmeester”. Op de site komen 46 appartementen, 2 woningen en een commerciële ruimte. 

De loodsen van de voormalige brouwerij Jack-Op in Werchter krijgen een nieuwe bestemming. Projectontwikkelaar Ciril uit Hasselt realiseert de nieuwe woonbuurt ‘Brouwmeester’. Het nieuwbouwproject omvat 46 moderne appartementen, twee woningen en een commerciële ruimte rond een grote, publieke binnentuin. Dit najaar start de bouw van het eerste gebouw, ‘Mout’. Ciril verwacht de eerste bewoners eind 2023 te mogen ontvangen. De twee andere gebouwen werden gedoopt tot ‘Hop’ en ‘Gerst’, en zullen volgend op ‘Mout’ worden opgetrokken.

Moderne architectuur

Het project komt van de tekentafel van architectenbureau Archipelago. De architecten kiezen bewust voor moderne architectuur die nog een zekere industriële look behoudt. Daarnaast wordt ook de voorgevel in de Beverlaak behouden, zodat het project een knipoog is naar het verleden. Op die manier behoudt het centrum van Werchter zijn eigenheid.

BEN-project

“We gaan ook voor een duurzaam Bijna Energie Neutraal (BEN) project. Zo zijn er warmtepompen en zonnepanelen voorzien, net als vloerverwarming, thermisch isolerende beglazing en een hoogwaardig ventilatiesysteem. Dat alles maakt wonen in ‘Mout’ uiterst energiezuinig”, zegt Jan Knippenberg, projectontwikkelaar bij Ciril.

Geschiedenis Jack-Op

De brouwerij werd in 1869 opgericht door de Werchterse familie Van Roost, en droeg ook oorspronkelijk hun naam. Rond 1894 veranderde die in Brouwerij “De Palmboom”, en vanaf 1934 werd het eenvoudigweg “Jack-Op”.  Dat bier was geliefd onder studenten. Onder meer omdat de familie hen regelmatig uitnodigde voor een bedrijfsbezoek en hen dan ook uitgebreid trakteerde, zo luidt de overlevering. Eens de studenten hun diploma op zak hadden, keerden ze terug naar hun dorp of stad en gingen ze actief op zoek naar hun favoriete gerstenat. Zo raakte Jack-Op uiteindelijk bekend over het ganse land.

Beperkte bierproductie

De brouwerij sloot in 1970 definitief de deuren. Het ‘studentenbier’ werd nog een tijdlang in andere brouwerijen gebrouwen, tot die er in 2007 ook mee stopten. Sinds mei 2010 wordt het streekbier nog in een beperkte productie verspreid bij handelaars in de regio rond Werchter.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Kortenaken
Kortenaken

Ondernemer overleden

KORTENAKEN - Luc Lemmens, eigenaar en CEO van de Tubobel Group, is overleden. Het in Kortenaken gevestigde Tubobel Infra is… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.