Nieuws Vlaams Brabant Brussels Airlines kijkt weer vooruit

Brussels Airlines kijkt weer vooruit

Brussels Airlines kijkt weer vooruit

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft vorig jaar vanuit Zaventem 3,2 procent meer passagiers vervoerd dan in 2015. Dat ondanks de aanslagen van 22 maart in thuisbasis Brussels Airport. In totaal stapten ruim 7,7 miljoen reizigers op een vlucht van Brussels Airlines. Er werd ook zes procent meer vracht vervoerd. “Een zeer behoorlijk resultaat in het uitdagende jaar 2016”, stelde de maatschappij donderdag.

Na de aanslagen van 22 maart moest Brussels Airlines uitwijken naar andere luchthavens in binnen- en buitenland. Op 3 april vertrok een eerste vlucht opnieuw vanop Zaventem, maar het duurde nog een hele tijd vooraleer de maatschappij opnieuw op volle capaciteit kon vliegen.

Vanaf mei ontving Brussels Airlines opnieuw meer reizigers dan in dezelfde maand van 2015. Het hele jaar werd afgesloten met 7.736.791 passagiers. Ongeveer 6,5 miljoen van hen vlogen binnen Europa, 883.995 passagiers vlogen tussen Brussels Airport en Afrika en 290.836 reisden vanuit of naar Noord-Amerika. De bezettingsgraad daalde licht tot 74,9 procent.

Door de aanslagen reisden de voorbije maanden vooral minder mensen vanuit het buitenland naar België. “De Belgen zijn wel blijven reizen, maar vooral naar België was er een daling”, zegt woordvoerder Geert Sciot. Dat werd gecompenseerd door extra capaciteit (met bijvoorbeeld het Canadese Toronto als nieuwe bestemming) en door de groei van het aantal transferpassagiers (die in Zaventem overstappen op een andere vlucht). “Maar het is duidelijk dat België in het buitenland verder moet worden gepromoot als toeristische en economische bestemming.”

De vliegtuigen van de maatschappij transporteerden vorig jaar 35.338 ton vracht. Dat is zes procent meer dan in 2015. “De stijging ligt in lijn met de toegenomen cargocapaciteit.”

Over de financiële resultaten van 2016 werd nog niets gezegd. Ceo Bernard Gustin zei eerder dat het de bedoeling is zo dicht mogelijk bij break-even te eindigen. In 2015 was er een nettowinst van 41,3 miljoen euro, de eerste winst sinds 2010. Maar met de impact van de aanslagen ligt dat resultaat buiten bereik.

In 2017 mikt Brussels Airlines op groei. De maatschappij heeft al enkele nieuwe bestemmingen aangekondigd, zoals de Armeense hoofdstad Jerevan en de Indiase metropool Mumbai. Voor die laatste verbinding worden zeventien Indiase stewards en stewardessen opgeleid. Sciot zegt dat er nog vacatures zijn bij de maatschappij. “We zullen in 2017 enkele honderden mensen aanwerven.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.