Igor richtte ‘t Archief vijftien jaar geleden op. “Studenten zaten toen vooral in de fakbars”, blikt hij terug. “Met ‘t Archief hebben we hen terug naar de Oude Markt gelokt, onder andere door samen te werken met studentenkringen. Van maandag tot donderdag namen zij een toog in gebruik en verkochten ze hun eigen drank. De opbrengst was voor hen, in ruil brachten zij sfeer en volk mee.”
Jonge kindjes
Toch komt er nu een einde aan dat hoofdstuk. De voorbije jaren combineerde Igor zijn werk in ‘t Archief met zijn tweede zaak, Bar Leuv, een populaire brunchzaak. “Ik heb twee jonge kinderen van 1,5 en 3 jaar. Bar Leuv draait goed en is overdag open, dat maakt het makkelijker te combineren met het gezinsleven. Het nachtleven slorpt veel energie op, en ik voelde dat het wat te veel werd.”
Het leeftijdsverschil speelde ook mee. “Mijn klanten zijn 18 tot 21 jaar. Zij komen en gaan, elke vier jaar begin je opnieuw. Ik ben nu 46. Het werd tijd om keuzes te maken.”

Igor verlaat de Oude Markt met een pak mooie herinneringen. “We hebben ooit een schuimfuif georganiseerd met studentenclub Les Femmes Fatales, tot de brandweer binnenviel omdat het schuim de straat op liep. Ook de legendarische avond met The Chippendales, waarbij honderden vrouwen stonden aan te schuiven, blijft me bij. Dat leverde zelfs protest op toen de politie de ramen wilde sluiten. Gelukkig mochten ze toch weer open.”
Naast feestjes en schuim, was ‘t Archief ook de plek waar menig liefdesverhaal begon. “Het café was bij momenten zo druk dat de mensen heel dicht op elkaar stonden. De stap om een lief te zoeken was dus klein. Er zijn koppels die mij 15 jaar later nog aanspreken en zeggen dat ze elkaar hebben leren kennen in ’t Archief. Die hebben nu kinderen en het doet me plezier dat dat in mijn café is gebeurd.”
Karaoke
Op dinsdag 30 april geeft Igor nog één laatste feest, een afscheid in stijl. Daarna neemt de nieuwe uitbater, Axel Peeters, het roer over. Hij wil van de locatie een tweede vestiging maken van Baraoke, met aparte zangruimtes, een danszaal en streetfood.
Igor kijkt intussen met trots terug. “Het uitgaansleven verandert. Vroeger stond men om 20 uur klaar om het café op te bouwen, nu sturen ze een berichtje naar de barman om te vragen of er al volk is. Maar alles komt terug.”