Foto: BBP Foto: BBP

Chrostin ontwerpt bierblikjes voor Brussels Beer Project: “Ik drink geen bier, maar sta hier 100% achter”

Brussels Beer Project brengt Stone Crush uit, een zomers bier dat beperkt verkrijgbaar is in verschillende Antwerpse cafés. Voor het ontwerp contacteerden de oprichters illustratrice Chrostin, bekend door haar cartoons waarin ze zelf de hoofdrol speelt.

Brussels Beer Project is een craft beer, oftewel een bier dat door een onafhankelijke brouwerij wordt gebrouwen. Elke twee maanden brouwt BBP een nieuwe bier in één van de twee brouwerijen in Brussel. Oprichters Olivier De Brauwere en Sébastien Morvan begonnen met BBP in 2013 na een crowdfunding. Ze focussen op circulaire economie, en zo wordt bijvoorbeeld het bier Babylone gemaakt van onverkocht vers brood. Ook doen ze om milieuredenen geen export meer buiten Europa. In tien jaar ontwikkelde BBP al meer dan 300 bierrecepten.

Afgelopen jaar waren ze druk bezig met het brouwen van Stone Crush, een zomers bier dat werd gebrouwen in 100 hectoliter. Voor het blikontwerp klopten ze aan bij de 27-jarige Chrostin uit Mechelen, die intussen haar woonplaats in Antwerpen vond. Het bier bevat toetsen van citrus, ananas en steenvruchten.

Opvallende stijl

Klinkt niet slecht, maar Chrostin drinkt zelf geen bier. “Toen Sébastien en Olivier vorig jaar contact zochten, heb ik meteen gezegd dat ik geen alcohol drink. Desondanks bleven ze enthousiast om met mij samen te werken”, legt Chrostin uit. “Ik sta wel 100% achter het project. Ze werken lokaal en hebben een kleurrijke en opvallende stijl. Het was uitdagend om iets te ontwerpen voor een drankje dat ik niet lust. Na een uitleg over de ingrediënten en een rondleiding in de brouwerij, werd het al veel duidelijker wat de bedoeling was.”

Normaal gezien illustreert Chrostin boeken, postzegels en maakt ze cartoons voor De Standaard. “Een cartoon op een blikje moet je helemaal anders aanpakken. Ik moest me het blikje continu inbeelden tijdens het ontwerpen. Ik heb met een landschap gewerkt en kon me al baseren op de twee logo’s bovenaan. Het was niet gemakkelijk, maar ik ben tevreden met het eindresultaat. Mijn stijl is duidelijk herkenbaar.”

Foto: BBP
Foto: BBP

“Het doel van Stone Crush is om Antwerpenaren te bereiken”, vervolgt ze. “Qua thematiek heb ik dus gekozen voor typisch Antwerpse elementen zoals bekende monumenten, diamanten en een Sinjoor. Ik speelde vroeger het videospel GTA Vice City. Ik baseerde mij op de kleuren van dit spel; paars, donkerblauw en felroze. Dit was ook de eerste keer dat ik met Adobe Illustrator heb gewerkt. Het ontwerp moest af zijn voor de proefperiode voorbij was. Er kwam dus wat stress bij kijken.”

Een beetje tipsy

Vorige week kwamen Chrostin, haar familie en vrienden samen in Café Ernst in Antwerpen voor de lancering van Stone Crush. “Zo’n nieuw project kunnen vieren met mijn familie en vrienden, maakte mij heel euforisch. Zij vinden het trouwens een heel lekker bier, en na een paar blikjes waren ze tipsy. Het bier bevat toch 6%, en kan dus gevaarlijk zijn op een warme zomerdag”, lacht ze.

De Stone Crush is voor een beperkte tijd verkrijgbaar op geselecteerde locaties zoals Café Ernst, Speciale Belge en restaurant Veranda. Het bier is ook online te koop via de website van Brussels Beer Project.

Foto: BBP
Foto: BBP