Nieuws Vlaams Brabant Cockpit op maat van piloot door 3D-scan

Cockpit op maat van piloot door 3D-scan

Cockpit op maat van piloot door 3D-scan

Het Solar Team heeft woensdag zijn nieuwe zonnewagen voor de World Solar Challenge voorgesteld. Het team bestaat uit 21 ingenieursstudenten van de KU Leuven. Zij werkten een jaar lang aan het hoogtechnologische pronkstuk. De Punch Two is een wagen die integraal op zonne-energie rijdt met als  belangrijkste bestanddeel koolstofvezel.

De editie 2017 staat minder zonnepanelen toe en dat maakt de uitdaging alleen maar groter. Het Leuvense team maakte de wagen lichter en zorgde voor een enorm verlaagde weerstand. De cockpit is op maat van de bestuurder gemaakt op basis van een 3D-scan.

Al van juli vorig jaar is de 21-koppige studentenploeg van KU Leuven en Groep T, het Punch Powertrain Solar Team, aan de slag met de zevende Belgische zonnewagen voor de World Solar Challenge in oktober. Dat is een tweejaarlijkse wedstrijd van 3.021 kilometer dwars door Australië.

Aan de Punch Two kleeft een prijskaartje van 800.000 euro. Het is een technologisch hoogstandje met ultralichte materialen. De wagen weegt 145 kilogram, twintig minder dan de voorganger. “Gemiddeld zal de nieuwe wagen 85 kilometer per uur rijden”, zegt teamlid Thierry Garritsen. De topsnelheid is 120 kilometer per uur.

Dit jaar beperkte het wedstrijdreglement de oppervlakte van zonnepanelen tot vier vierkante meter. “Een pak minder dan vorig jaar, waardoor we heel het ontwerp hebben moeten aanpassen.” Op de computer werden 500 verschillende wagens ontworpen om het meest aerodynamische exemplaar te ontwikkelen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Diest, Holsbeek
Diest

3 falingen

HOLSBEEK/TREMELO/DIEST - De ondernemingsrechtbank van Leuven heeft 3 bedrijven failliet verklaard.  Lees meer

Bierbeek, Diest
Bierbeek

Durfkapitalist neemt meerderheid in restoketen

TIENEN/BIERBEEK/DIEST/ZEMST/TERNAT/KRAAINEM/EVERE -  Durfkapitalist Intermediate Capital Group (“ICG”) heeft de meerderheid van aandelen verworven in Lunch Garden. ICG investeert sinds 2015… Lees meer

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.