© idh © idh

Collectief Pand vult tijdelijk leegstaande winkel in: “Iconische modezaak wordt creatieve hotspot”

Een hele zomer lang zwaaien de deuren van de ter ziele gegane modezaak Dem’s in het stadscentrum van Halle opnieuw open. Niet dat de iconische winkel zijn activiteiten herneemt, maar het creatief collectief Pand maakt er vanaf 23 juni tot eind september een creatieve hotspot van waar creatievelingen van alle leeftijden aan hun trekken kunnen komen op allerlei activiteiten.

Het Pand-collectief is als sinds 2016 een begrip in Halle. In de zomer van 2016 kregen jonge kunstenaars een hele zomer lang toegang tot de verlaten fabriek van Luhns Detergents in Lembeek om er allerlei kunstprojecten op te zetten vlak voor de fabriek zou worden afgebroken. In 2017 verhuisde Pand naar Halle voor een soortgelijke pop-up in de vroegere site van tuinzaak Vandiest.

“De winkel van Dem’s in Halle staat al sinds oktober 2019 leeg nadat dit iconisch modehuis failliet werd verklaard. Een nieuwe invulling voor deze ruimte winkel, die van de Volpestraat helemaal doorloopt tot aan de Basiliekstraat, is er nog steeds niet”, vertelt eventcoördinator Tomhas Haesaerts. “Omdat leegstand snel tot verloedering leidt, zijn we met de eigenaars gaan praten met de vraag of Pand hier deze zomer geen tijdelijke pop-up kan inrichten. We kregen groen licht."

Faillissement

Het faillissement van Dem’s kwam in Halle hard en verrassend aan. Dem’s, de familiezaak van de familie Demesmaeker, was dan ook een naam als een klok die meer dan 160 jaar bestond en steeds toonaangevend was in de Halse winkelstraat. Dem’s begon als La Petitie Fabrique en was aanvankelijk een modehuis voor mannen. Grote troef was dat alle retouches binnenshuis werden gedaan. In de beginjaren werd alle kledij ook zelf gemaakt in een eigen atelier. Later kwam er ook een damesafdeling en een kinderafdeling bij in drie winkelpanden die wel met elkaar verbonden waren.

“Het gaat hier om een unieke en zeer ruime locatie centraal in de stad die we mogen gebruiken om hier deze zomer lokaal talent een podium te geven maar ook jonge starters, kunstenaars van eigen bodem en zo meer”, vertelt Tomhas Haesaerts. “Wie goede ideeën heeft, is welkom.”

Bergen kapstokken

Alhoewel Pand Dem’s pas opent op vrijdag 23 juni, zijn de eerste kunstenaars toch al aan de slag. “Hier lag nog allerlei materiaal van de vroegere modezaak, zoals bergen kapstokken en modebladen uit vervlogen tijden”, vertelt kunstenaar Winfried Vanhaelen. “Met die kapstokken ben ik nu samen met een andere kunstenaar Tilor het skelet van een dinosaurus uit kapstokken aan het bouwen. Het moet een van de kijkstukken van Pand Dem’s worden. Met de modebladen maken we collages die de sfeer van vroeger terug zullen oproepen.”