Ozlem-600×400-new Özlem Simsek van Walters People.

Crisis duwt starter van sollicitatiewolk

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/BRUSSEL -  Door de coronacrisis is het voor starters moeilijker om snel een job te vinden. Bedrijven geven door het vele thuiswerken de voorkeur aan professionals met enkele jaren werkervaring, omdat zij sneller volledig meedraaien binnen de organisatie en minder begeleiding nodig hebben. Dit blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey van staffing specialist Walters People.

Uit interviews met recruitment consultants werkzaam in verschillende bedrijfstakken zoals de financiële en bancaire sector, HR en IT, komt hetzelfde beeld naar voren: starters zijn op dit moment minder gegeerd dan voorheen.

“Starters hebben meer begeleiding nodig om ‘up and running’ te raken en die tijd is er door de coronacrisis nu soms niet”, vertelt managing director Özlem Simsek van Walters People. “Bovendien is het vanwege het vele thuiswerken lastiger om onboarding trajecten te organiseren. Daarom kiezen bedrijven liever voor werknemers met iets meer werkervaring.”

Stages

Bijkomend probleem is dat door de coronacrisis en het thuiswerken het vinden van een stageplaats ook lastiger is geworden. En wanneer dat wel lukt, is het minder vanzelfsprekend dan voorheen dat stagiairs bij de organisatie permanent aan de slag kunnen, zodra hun stageperiode afgelopen is.

Trendbreuk met voorgaande jaren

Vóór de pandemie waren starters net enorm in trek en hadden ze soms meerdere sollicitatieprocedures tegelijk lopen. Özlem: “Begin 2020 zagen we nog dat de vraag naar hoogopgeleide starters veel groter was dan het aanbod. Er woedde een wervingsstrijd, vooral in de financiële sector. Van de starters in finance die wij begeleiden, kreeg zeker een op de vijf al een aanbod alvorens ze hun diploma in handen hadden. En organisaties namen destijds ook stagiairs aan met het expliciete doel om ze een aanbod te doen zodra ze afstudeerden.”

Starters verdienen een kans

Hoewel organisaties op dit moment de voorkeur geven aan professionals met enkele jaren werkervaring, kan het aanwerven van een starter juist ook positief uitpakken. Bedrijven kunnen zich nu al verzekeren van talent dat na de pandemie weer schaars wordt. En omdat deze starters in moeilijke tijden een kans krijgen, willen zij zichzelf bewijzen en blijven ze de organisatie mogelijk langer trouw.

Ook brengt een starter in deze tijden een nieuwe impuls met zich mee, zegt Özlem. “Daar waar werknemers door de pandemie en het thuiswerken een beetje zijn uitgeblust, zorgt een starter voor nieuwe en positieve energie binnen een bedrijf.”

Salarissen stagneren

Door de dalende vraag naar starters stagneert de groei in salarissen, een trend die al in de loop van 2020 zichtbaar werd. Dit effect wordt versterkt doordat bedrijven ook behoedzamer omspringen met de financiën. Özlem: “Starters konden de afgelopen jaren snel stappen maken in hun loon, met stijgingen van wel vijf tot tien procent in een jaar. Die rek is er voor nu even uit.”