Nieuws Vlaams Brabant De Badmeester gaat kopje onder

De Badmeester gaat kopje onder

De Badmeester gaat kopje onder

DIEST – Horecazaak De Badmeester op het provinciedomein De Halve Maan in Diest, wordt grotendeels afgebroken. In de plaats komt een nieuwbouw die zal voldoen aan de hedendaagse kwaliteits-en energienormen. De nieuwe horecazaak moet klaar zijn tegen de zomer van 2022.

De horecazaak dateert van 1948,  en is grotendeels verouderd. Daarom heeft de eigenaar, de provincie Vlaams-Brabant, beslist de verbruik-en feestzalen af te breken. Alleen de keuken en het zelfbedieningsgedeelte, die in 2012 gerenoveerd werden, blijven behouden.

Circulair bouwen

Een renovatie is in overweging genomen maar die optie bleek te duur. “Daarom hebben we gekozen voor een nieuwbouw met één bouwlaag, met een veel beperktere oppervlakte, die plaats biedt aan 2 zalen en een verbruiksruimte, sanitair en enkele technische ruimtes”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. De nieuwbouw wordt opgetrokken in Cross Laminated Timber waarbij de wanden en dakplaten in massief hout opgetrokken worden. Deze constructiewijze kadert in de zoektocht om circulaire gebouwen te creëren waarbij op het einde van de levensduur de verschillende onderdelen gedemonteerd kunnen worden en al dan niet in een herwerkte versie opnieuw als bouwmateriaal ingezet kunnen worden. Er wordt gekozen voor grote raampartijen en de gevels worden afgewerkt met leien. In de plannen zijn ook een groendak en zonnepanelen voorzien.

Geschiedenis

De Badmeester heette aanvankelijk ’t Schijf. Deze naam verwees naar de schietschijf die op de kazematten stond. De eerste renovatie van ‘t Schijf gebeurde in 1980, net na de overname door de provincie Vlaams-Brabant. Er werd toen een stuk, de huidige boog, bijgebouwd. In 1997 veranderde de naam van de zaak in de Lindemolen. En in 2005 werd het De Badmeester.

+700.000 euro

De nieuwe Badmeester zal klaar zijn tegen de zomer van 2022. Met de bouw is een investering van ruim 700.000 euro gemoeid.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Brussel, Leuven
Brussel

Jaspers-Eyers tekent mee aan VRT Morgen

LEUVEN/BRUSSEL - Het Leuvense/Brusselse/Hasseltse architectenbureau Jaspers-Eyers en de Brusselse collega's van OFFICE Kersten Geers David Van Severen tekenen mee aan… Lees meer

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.