Pieterjan

De Klare Kijk van…Pieterjan Vermoortel: “stedenbouwkundige duurzaamheid is dé opkomende trend”

De reeks “De klare kijk van Vlaams-Brabantse en Brusselse topondernemers” is terug. Na een eerste reeks in de lente van vorig jaar staan er nieuwe inspirerende getuigenissen klaar. Aflevering 4: Pieterjan Vermoortel (CEO-CCO B2Ai architects). 

De gezondheidscrisis houdt intussen 1 jaar de economie in haar greep. Hoe staat B2Ai architects er vandaag voor? Welke projecten zijn er op dit moment belangrijk voor jullie?"

We zijn het afgelopen jaar sterk gegroeid qua inkomende projecten. Net voor aanvang van de eerste lockdown hebben we nog een aantal contracten afgesloten en konden we bijgevolg ook enkele mooie projecten aan ons portfolio toevoegen.

Al bij al zijn B2Ai architects en de gehele architectensector gespaard gebleven. Zeker als je de vergelijking maakt met andere getroffen sectoren, zoals de horeca, mogen we niet klagen. Vooral de vertraging die projecten opliepen, vormde een groot probleem waar wij,  en bij uitbreiding alle sectorgenoten, mee hebben gekampt. Tijdens de eerste lockdown sloten de werven en werd een heel aantal projecten op de lange baan geschoven. Nu proberen we daarvan te herstellen. We voelen vandaag opnieuw een lichte versnelling en voorspellen dat onze sector na de zomer weer op kruissnelheid zal komen. In die periode hebben we nog een aantal andere projecten in de pijplijn zitten. Zo werken we bijvoorbeeld mee aan het nieuwe RIZIV-gebouw in de Montgomery-wijk in Brussel en zijn we uitgedaagd om mee te denken over het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge."

Heeft de crisis iets veranderd in de relatie van B2Ai architects tov haar werknemers? (thuiswerk, CSR-beleid, loyauteit,..)

"In ons beroep is teamwork essentieel. Aan één project werken telkens heel wat architecten, planners, ingenieurs,.... Samenwerken van thuis uit is toch een pak moeilijker. Bovendien is de architectensector ook vooral een creatieve sector. Thuiswerken belemmert die creativiteit en vooral ook de spontaniteit. De beste ideeën komen nog altijd bovendrijven aan het koffiezetapparaat. Onze grootste uitdaging blijft dus om teamwork en creativiteit - ook van thuis uit - te blijven stimuleren. We kijken reikhalzend uit naar de dag waarop we opnieuw meer mensen op kantoor mogen verwelkomen.

Tijdens de crisis zijn we wel volop blijven inzetten op de verbondenheid met onze medewerkers. Zo organiseerden we verschillende momenten waarop we samen aan onze langetermijnvisie sleutelden. Ook de vaste teambuildingactiviteiten, bijvoorbeeld in ons architectuurcafé waar we de laatste B2Ai-projecten voorstellen, vond dit jaar plaats via Teams. Om iedereen te bedanken voor het harde werk en de flexibiliteit vorig jaar, gaven we hen op nieuwjaar een foodbox om 2021 alvast goed in te zetten."

Welke stappen heeft B2Ai architects gezet rond de veelbesproken digitale transformatie die in heel wat sectoren zijn ingang heeft gevonden? Ziet u hiervan al resultaten? Zo ja, welke?

"Corona heeft de digitale transformatie in een stroomversnelling gebracht. In de sector zelf is Building Information Modeling (BIM) aan een opmars bezig. BIM is een tool om het hele bouwproces visueel voor te stellen en bevat bovendien alle andere informatie over een woonproject. Het wordt hierdoor mogelijk om projecten tot in detail voor te stellen en informatie te delen. Door die transparantie zakken de faalkosten van een project drastisch. BIM is al een tijdje gelanceerd en nu springen almaar meer aannemers en collega-architecten mee op de kar.

Op intern vlak zijn we aan de slag gegaan met het ERP-systeem van AFAS. Dat is een tool waarin eigenlijk alle administratie verwerkt zit. HR wordt geautomatiseerd, facturen worden verstuurd, werkuren worden geboekt… Via ERP worden de bedrijfsprocessen dus geoptimaliseerd. De administratieve rompslomp vermindert en er is meer tijd om te focussen op de core business wat dan weer de productiviteit ten goede komt."

Welke boodschap(pen) heeft u vandaag voor uw collega-ondernemers / collega-architecten?

"Houd te allen tijde het hoofd koel. Zit altijd klaar om te schakelen in tijden van crisis, maar hou de langetermijnvisie ook voldoende in het achterhoofd. Een crisis is tijdelijk, de missie en visie vormen meer dan ooit de fundamenten van een onderneming. Een aantal trends geraken in tijden van crisis wel in een stroomversnelling, zoals nu het geval is met duurzaamheid, maar onze kernactiviteit wijzigt nooit.

De glazen bol: kan u uw mening kwijt over hoe de sectoren bouw en architectuur zullen evolueren de komende 2 tot 3 jaar? Welk project binnen B2Ai architects belooft baanbrekend te zijn?

"Duurzaamheid in zijn geheel blijft een belangrijk topic. Wie vandaag nog altijd niet beseft dat je hierin moet investeren, mist gegarandeerd de trein. Duurzaamheid moet tegenwoordig wel in de brede zin van het woord geïnterpreteerd worden: het draait niet langer alleen rond energie en CO2-uitstoot, maar het gaat ook over levendige buurten en beleving creëren. Projecten die dat vooropstellen, hebben een grote slaagkans.

Stedenbouwkundige duurzaamheid is daarom voor mij dé opkomende trend. Kunnen wonen, werken en leven in dezelfde buurt wordt steeds belangrijker. In de Europese wijk in Brussel loopt op dit moment één van onze projecten dat die stedenbouwkundige duurzaamheid weergeeft. In ‘The One’ combineren we wonen en werken en zorgen we ervoor dat alles binnen 10 minuten bereikbaar is."