Nieuws Vlaams Brabant De Kock krijgt vierde vergunning voor uitbating zandgroeve

De Kock krijgt vierde vergunning voor uitbating zandgroeve

De Kock krijgt vierde vergunning voor uitbating zandgroeve

De Kock krijgt opnieuw een milieuvergunning voor de uitbating van een zandgroeve in Neerijse, deelgemeente van Huldenberg. Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) legt wel bijkomende voorwaarden op, zoals een beperking van het vrachtverkeer en van de afstand van de activiteiten tot de omliggende bewoning. Het is al de vierde keer dat Schauvliege een vergunning toekent, nadat de Raad van State de vorige besluiten telkens vernietigd had.

Het bedrijf uit Overijse baat aan de Ganzemansstraat in Neerijse een achttien hectare grote zandgroeve uit. Het Kerkeveldcomité en de vzw Milieusteunpunt Huldenberg voeren al jaren een juridische strijd tegen de exploitatie. Ze kanten zich tegen verkeershinder door drachtwagens, lawaai- en stofhinder en verminking van het landschap.

De deputatie gaf eind 2009 een vergunning die in het kader van een beroepsprocedure door Schauvliege in 2010 een eerste keer bevestigd werd. De Raad van State vernietigde eind 2016 de laatst toegekende vergunning wegens verkeersproblemen en beval Schauvliege werk te maken van de onmiddellijke stopzetting van de activiteiten op straf van een dwangsom van 15.000 euro per dag.

Door het arrest van de Raad van State moest de minister een nieuwe beslissing nemen over de vergunning. Zes adviezen die ze hierover ontving, waren gunstig en slechts een was ongunstig. “De aanvraag past binnen de goede ruimtelijke ordening, is in overeenstemming met de planologische voorschriften, verloopt op een gefaseerde wijze en geeft geen aanleiding tot significante mobiliteitseffecten”, stelt de minister in haar conclusie.

Aan de opmerkingen van de Raad van State over de verkeersproblemen werd tegemoetgekomen door nieuwe tellingen van het departement Mobiliteit en Openbare Werken in maart 2017.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Asse, Halle
Asse

5 falingen

OPWIJK/ASSE/WEMMEL/VORST/HALLE - De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft 4 bedrijven en een vzw failliet verklaard.  Lees meer