Delhaize

Delhaize heeft al voor kwart supermarkten in eigen beheer een zelfstandige overnemer, ook in Overijse

Delhaize heeft voor nog eens 17 supermarkten in eigen beheer een zelfstandige overnemer, ook voor het filiaal in Overijse. Volgens Retail Detal zou Dirk Pauwels het filiaal overnemen. Met de aankondiging van deze tweede reeks heeft nu een kwart van de supermarkten in eigen beheer een zelfstandige overnemer. Dat meldt Delhaize maandagochtend. De supermarktketen wil al zijn 128 supermarkten in eigen beheer verzelfstandigen.

Na de aankondiging van de eerste 15 supermarkten vorige maand, staat de teller nu op 32 supermarkten die gestart zijn met de transformatie naar een supermarkt uitgebaat door een zelfstandige ondernemer.

De ondernemingsraad bij Delhaize waar de aankondiging maandag werd gedaan, is vrij sereen verlopen, bevestigt woordvoerder Roel Dekelver maandagmiddag. Als reactie op de aankondiging blijft voorlopig wel de supermarkt van Saint-Antoine in Etterbeek (Brussel) gesloten, zegt de Delhaize-woordvoerder nog. "We hopen dat het daarbij blijft."

In vakbondskringen wordt teleurgesteld gereageerd op de aankondiging van een nieuwe reeks winkels die zullen worden verzelfstandigd, precies omdat er deze week een bemiddelingspoging plaatsvindt, georganiseerd door minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. "Door deze aankondiging te doen op dit moment, creëert Delhaize geen vruchtbare grond om te bemiddelen", merkt Wilson Wellens van de liberale vakbond op. Hij sluit niet uit dat er nog spontane acties zullen volgen, met name in de betrokken winkels, maar de vakbondsman is niet van plan om nu massaal op de barricaden te staan. "Laat ons afwachten wat de bemiddeling brengt."

De opening van de tweede reeks supermarkten als zelfstandige Delhaize-supermarkten is voorzien in de loop van de maanden november en december 2023 en januari 2024.  Het gaat om vijf supermarkten in Vlaanderen (Kasterlee, Waasland, Ledeberg, Brugge Sint Kruis en Overijse), vier in Brussel (Roodebeek, Saint Antoine, De Fré en Fort Jaco) en acht in Wallonië (Verviers, Marche, Marcinelle, Waterloo, Doornik, Eigenbrakel, Aat en Bergen).

Bij de zeventien nieuwe overnemers zijn er zeven die op dit moment al een of meerdere andere Delhaize-winkels uitbaten, zeven zijn medewerkers van Delhaize en drie zijn externe kandidaten, onder wie enkele voormalige medewerkers van Delhaize.

Delhaize plant in de komende maanden op geregelde tijdstippen nieuwe aankondigingen over bijkomende supermarkten die de overgang naar zelfstandige Delhaize-supermarkten zullen maken. De woordvoerder zegt "er rotsvast in te blijven geloven dat voor elke winkel een overnemer zal worden gevonden."