chef vh jaar

Deze restaurants in Vlaams-Brabant vielen in de prijzen bij Gault&Millau

De nieuwe Gault&Millau-gids is er, met opnieuw heel wat heerlijke adresjes in Vlaams-Brabant en Brussel. Waar kan je zoal terecht voor een hoogstaande culinaire ervaring? Het volledige overzicht, dat vind je hieronder.

De nieuwe gids van Gault&Millau telt 89 restaurants in Vlaams-Brabant, waarvan tien nieuwe zaken en liefst dertien stijgers. Absolute toppers in de provincie blijven Sir Kwinten in Lennik en en Maison Alain Bianchin in Overijse, ex-aequo gevolgd door Eed, CouvertCouvert en EssenCiel (16) in Leuven. Die laatste doet daarmee een half puntje beter dan vorig jaar en krijgt meteen ook het label ‘New on the top’.

Een bijzondere vermelding is er ook voor een andere Leuvense zaak: Est in deelgemeente Heverlee mag zich ‘Opmerkelijke nieuwkomer van het jaar’ noemen. Het restaurant van Abel Demeestere en Laurence De Smet opende vorige maand pas de deuren, en wordt nu al bekroond door Gault&Millau met een 15 op 20.

Lees ook: Nog geen week open, maar toch is dit restaurant al zo goed als volzet tot eindejaar: “Dit hadden we niet durven dromen”

Andere hoogscorende nieuwkomers zijn Zappaz in Holsbeek en Le Comptoir by Evan in Wemmel. Die komen binnen met respectievelijk 14,5 en 13, 5 punten.

Ook bij de nieuwkomers: Gastro Brisk in Groot-Bijgaarden. Sam Van Landegem nam begin dit jaar de fakkel over van zijn vader, sterrenchef Robert Van Landeghem, en veranderde de zaak van naam: Michel werd Gastro Brisk. Hij krijgt een mooie 13 op 20 in Gault&Millau, iets minder dan de 15,5 die Michel vorig jaar scoorde.

Sam Van Landegem nam begin dit jaar de fakkel over van zijn vader, sterrenchef Robert Van Landeghem, en veranderde de zaak van naam: Michel werd Gastro Brisk. Foto: Arne Rombouts

Buitenbeentje bij de nieuwkomers is Roomer in Landen. Gerty Lintermans en Anneleen Claes openden afgelopen niet één, maar twee zaken: Roomer Dining & Stay en Roomer Celebrate. Hun culinaire werk zien ze nu bekroond met 12 op 20 in Gault&Millau. Anneleen en Gertie kunnen het nog niet goed geloven. “We zijn eigenlijk een beetje van Gods hand geslagen”, zegt Anneleen. “Maandag kregen wij bezoek van een collega-restauranthouder, die ons kwam feliciteren met onze opname in de Gault&Millau gids. Wij wisten nog van niets. Tot we onze mail doorlazen en inderdaad de uitnodiging voor de laureaten ontdekten. Dat was natuurlijk een heel grote verrassing voor ons.”

Bozar heeft nog een extra reden om te vieren: chef Karen Torosyan werd uitgeroepen tot ‘Chef van jaar 2026’.

Ook bij Eliane is er reden om te feesten, de zaak van Kobe Desramaults komt nieuw binnen in de gids met 17 op 20 en 4 koksmutsen. Desramaults deed het al goed in de Michelingids en scoort nu dus ook bij de collega’s van Gault&Millau, die de zaak hebben uitgeroepen tot ‘Opmerkelijkste nieuwkomer van het Brussels Gewest.

Humus x Hortense, het eerste plantaardige restaurant dat in ons land een Michelinster kreeg, kan twee keer vieren: het restaurant klimt naar 16,5 op 20 behoort daarmee tot de hoogste stijgers én krijgt de prijs voor het beste groentemenu.

David-Alexandre Bruno van restaurant Quartz mag zich dan weer ‘Jonge chef van het jaar’ noemen.

David-Alexandre Bruno van restaurant Quartz mag zich dan weer ‘Jonge chef van het jaar’ noemen. Zijn zaak kreeg een 14,5 op 20 en doet daarmee nog een half puntje beter dan vorig jaar, toen hij nog het label opvallende nieuwkomer kreeg.

Voor het meeste plezier voor de prijs die je betaalt stuurt Gault&Millau je dit jaar tot slot naar Pénar, dat met 13 punten even hoog scoort als vorig jaar.