Foto idh

Drie winnaars van Win je Winkel hebben succes gemaakt van hun zaak

HALLE - Drie van de vier winkels die vorig jaar dankzij de wedstrijd ‘Win je Winkel’ een jaar lang hun winkelhuur gratis kregen, zijn ondertussen zo sterk verankerd dat ze nu al zeker zijn binnenkort helemaal op eigen benen hun zaak verder te zetten. Omdat Win je Winkel zo’n succes was, organiseert de stad Halle een tweede editie.

Het opzet van Win je Winkel is eenvoudig: mensen die graag een eigen zaak willen starten in Halle kunnen een jaar lang de huishuur van een pand winnen om hun droom waar te maken. “De stad betaalt de huishuur gedurende een jaar. Daarbovenop krijgen de winnaars ook nog eens een promobudget ter waarde van 1.000 euro en een budget van 3.000 euro om hun winkel in te richten. Daarnaast winnen ze ook een begeleidingstraject van Unizo”, zegt Johan Servé (Vooruit), schepen van Lokale Economie.

“Wie wil meedoen aan de wedstrijd en kans wil maken een van de drie winkels te winnen, moet via een businessplan en een origineel idee de jury proberen te overtuigen. De kandidaten mogen zelf een leegstaand winkelpand kiezen in de stad.”

Geen leegstandtaks

“Vorig jaar schreven 41 mensen in voor de wedstrijd Win je Winkel. Dat zijn er meer dan soortgelijke wedstrijden elders”, zegt Johan Servé. “Uiteindelijk hebben we vier in plaats van drie winnaars aangeduid nadat twee mensen met evenveel punten op de derde plaats waren geëindigd.”

Zo konden in september de boekenwinkel Boek!, de hondenspeciaalzaak Lou & Stache, de modezaak Elith en de plantenzaak Alpina de deuren openen. “Ondertussen hebben deze vier winnaars van vorig jaar al samengezeten met hun verhuurders met het oog om, wanneer de gratis huishuur afloopt, hun winkel al dan niet verder te zetten.”

“Bij drie van de vier winkels zijn er al afspraken hierover gemaakt en is al beslist dat ze hun activiteiten verder zetten. Bij de vierde zijn de onderhandelingen nog gaande. Eigenaars zien ook wel in dat een winkelpand beter verhuurd is dan dat het staat te verkommeren en er een leegstandtaks boven hun hoofd hangt. Die kan oplopen tot 1.500 euro het eerste jaar en zelfs tot 5.000 euro als het pand langer dan een jaar leeg staat.”

Reglement

“Uiteindelijk zijn er dankzij de wedstrijd Win je Winkel vier winkelpanden gevuld in de Halse binnenstad die anders misschien leeg zouden staan”, zegt Johan Servé. “We vinden dit een heel concrete actie die succesvol bleek zodat we de wedstrijd Win je Winkel ook in 2023 willen herhalen.”

De gemeenteraad keurde deze week het wedstrijdreglement goed.