Dripl Oprichters van Dripl Colin Deblonde en Lucas Moreau. Foto: Dripl

Dripl wint prestigieuze Henry van de Velde Award in categorie ‘Business Innovation’

Dripl, dat inzet op verpakkingsvrije frisdranken, heeft de prestigieuze Henry van de Velde Award 2025 gewonnen in de categorie 'Business Innovation'. De prijs erkent de vernieuwende aanpak van Dripl in de frisdrankindustrie, waarin gezondheid, duurzaamheid en verpakkingsvrije consumptie centraal staan. "Ons vuur is alvast extra aangewakkerd."

Sinds de oprichting heeft Dripl meer dan 9 miljoen verpakkingen geëlimineerd. De snelgroeiende start-up vermindert niet alleen afval, maar beperkt ook transport. “Door productie en consumptie op dezelfde plaats te vestigen, vermijden we onnodig watertransport en CO₂-uitstoot”, legt Colin Deblonde uit. Alleen al in België bespaart dit 691 ton CO₂ per jaar.

Lees ook: Verpakkingsvrije frisdranken van Dripl halen 2,15 miljoen op voor Europese expansie

In de zomer van 2024 begon het bedrijf met de productie van een nieuw model van het Refill Point. Vandaag hydrateren meer dan 300 bedrijven verpakkingsvrij dankzij Dripl. Met 9 miljoen vermeden verpakkingen op de teller, het doel is om tegen 2030 maar liefst 1 miljard verpakkingen te elimineren.

Foto: Dripl

Gezondere alternatieven

Refill Point biedt gezondere alternatieven met minder suiker en natuurlijke ingrediënten. Gebruikers kiezen uit zes smaken en kunnen hun ‘Dripl’ personaliseren op het vlak van bruis, smaakintensiteit en temperatuur.

De eenvoud en effectiviteit van het concept kon de Hebry van de Velde-jury bekoren. “Het product biedt variatie, bespaart op verpakking en transport, en speelt in op de behoefte van bedrijven om hun medewerkers gezond te houden”, stelt de jury.

“Onze visie lijkt soms een onmogelijke opdracht en het voelt vaak als een strijd van David tegen Goliath. Met beperkte middelen nemen we het op tegen enkele giganten in de industrie, wat deze erkenning nog waardevoller maakt. Ons vuur is alvast extra aangewakkerd”

Lucas Moreau, medeoprichter Dripl

Lucas Moreau en Colin Deblonde richtten Dripl in 2020 op. Het idee ontstond toen ze voor een traditionele drankautomaat stonden, beiden met een herbruikbare fles in de hand. Ze vroegen zich af waarom het verkrijgen van frisdrank altijd gepaard moest gaan met wegwerpverpakkingen. Dit inspireerde hen om het Refill Point te ontwikkelen, een automaat die kraantjeswater filtert, koelt, carboniseert en mengt met natuurlijke smaakconcentraten.