Nieuws Vlaams-Brabant Druk dan toch niet van de ketel bij Robert Bosch Tienen

Druk dan toch niet van de ketel bij Robert Bosch Tienen

Druk dan toch niet van de ketel bij Robert Bosch Tienen

TIENEN – De sociale onrust bij ruitenwisserfabrikant Robert Bosch was na de aanwerving van 7 interimarbeiders nog maar net gaan liggen, of er duikt al een nieuw probleem op. De vakbonden verzetten zich tegen de mogelijke verhuizing van een machine naar Oost-Europa, en eisen werkzekerheid op papier. Dat meldt persagentschap Belga. 

Het overleg tussen vakbonden en directie rond de toegenomen werkdruk heeft een positief resultaat opgeleverd. Sinds maandag zijn 7 interimkrachten aan de slag in het bedrijf. Ze moeten de werkdruk bij de vaste krachten helpen verlagen. Ook in het kader van de afschaffing van het educatief verlof zijn er toegevingen van de directie. “De geplande opleidingen zullen wel degelijk plaatsvinden”, luidt het in vakbondskringen. Meteen is ook de stakingsdreiging van de baan.

Opnieuw onrust 

De inkt van het ene akkoord is nog niet droog, of er duikt al een nieuw probleem op. De plannen van de directie van Robert Bosch om een machine te verhuizen naar een vestiging in Servië, zet kwaad bloed bij het personeel. De vakbonden vrezen dat het plan zal leiden tot jobverlies en eisen in ruil een cao met een werkzekerheidsgarantie. Bij Bosch werken circa 750 mensen.

Werkzekerheid op papier 

“We vrezen dat het verlies van deze machine de productie van ruitenwissers in Tienen duurder zal maken en wij hoe langer hoe minder zullen kunnen opboksen tegen de concurrentie van de Servische fabriek in de regio Belgrado waar hetzelfde geproduceerd wordt als hier. We eisen in ruil werkzekerheid en zullen de machine niet laten vertrekken zolang aan deze eis niet is voldaan. De directie is nu echter niet bereid om hierover iets op papier te zetten”, aldus vakbondsman Eddy Pulinckx (ACV).

Regels sociaal overleg 

Volgens Pulinckx, die ook lid is van de Europese ondernemingsraad bij Bosch, heeft de directie met de beslissing om de machine te verhuizen, de regels op vlak van sociaal overleg overtreden. “De directie heeft ons hierover niet geïnformeerd en wij hebben dit enkel heel toevallig ontdekt dat die beslissing al genomen was”, aldus Pulinckx, die de kwestie deze week nog zal aankaarten bij de vakbonden van het Duitse moederbedrijf.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

5 falingen

ZAVENTEM/MEISE/WEZEMBEEK-OPPEM/BRUSSEL - De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft 5 bedrijven failliet verklaard.  Lees meer