Nieuws Vlaams Brabant Drukkerij Klimaatambassadeur 2020

Drukkerij Klimaatambassadeur 2020

Drukkerij Klimaatambassadeur 2020

LEUVEN – De Leuvense drukkerij Van der Poorten is verkozen tot miK Klimaatambassadeur 2020. miK is een initiatief van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en de provincie.

 

miK Klimaatambassadeur wordt het bedrijf dat zich op een bijzondere wijze inzet voor een klimaatneutraal en duurzaam ondernemen. Voor de digitale editie 2020 waren finaal 7 ondernemingen uit onze provincie in de running voor de titel: Cibo uit Haacht, Copro uit Zellik, D&D Isoltechnics uit Sint-Pieters-Leeuw, Group VHC uit Overijse, Pantarein Publishing uit Haacht, Pro Natura uit Roosdaal en Van der Poorten uit Leuven. De bedrijven worden geselecteerd op basis van criteria zoals relevantie van de duurzame acties en opname van duurzaamheid in de core business van het bedrijf.

Compensaties…

Een online stemcampagne – met recordaantal uitgebrachte stemmen – bepaalde samen met de expertenstem van de jury de winnaar: Drukkerij Van der Poorten uit Leuven. “Met een ontstaansgeschiedenis die meer dan 70 jaar en wel drie generaties beslaat, is familiebedrijf Van der Poorten een gevestigde waarde in de grafische sector. Al sinds 2015 doet de drukkerij dat volledig klimaatneutraal. Een keuze waarmee ze een voorbeeld willen geven”,  aldus zaakvoerder Filip Van Wezemael: “Als vader van een groot gezin wil ik een propere planeet kunnen doorgeven aan de volgende generaties. Door jaarlijks onze ecologische voetafdruk te berekenen en de overtollige CO2 te compenseren kunnen we drukwerk produceren zonder negatieve impact op het klimaat.”

…verkleinen

Maar daar stopt het voor Van der Poorten niet, want compenseren is één ding, het is ook zaak die nodige compensaties te verkleinen. “Drukken doen we op papier afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, zonder solvent en met plantaardige inkten”, legt Van Wezemael uit. “Dankzij de 1396 zonnepanelen op ons dak werken we bovendien met 100% groene energie. Verder is papierafval onvermijdelijk in onze branche, dus herleiden we dat tot een minimum door digitaal te printen voor kleine oplages. Op vlak van circulariteit laten we onze aluminium offset-platen recycleren tot nieuwe drukplaten.” Naast deze duidelijke inspanningen voor klimaat en milieu, heeft het familiebedrijf ook aandacht voor de sociale aspecten van duurzaamheid. “We ondersteunen de Eritrese huishoudens via het Paradigm project en zetten ook lokaal onze schouders onder duurzame initiatieven zoals Leuven 2030”, aldus Filip Van Wezemael.

Eregalerij

De provincie Vlaams-Brabant en Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant verenigen hun krachten in miK, het milieu-infopunt voor de kmo. Sinds 2014 verkiest miK elk jaar één bedrijf tot Klimaatambassadeur. De vorige winnaars zijn NNOF (2014), Ecoworks (2015), Kasteelhoeve Wange (2016), ACE Packaging (2017), DNS Belgium (2018) en Statik (2019).

“Lat ligt steeds hoger”

Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant, is blij een nieuwe winnaar aan dit rijtje te kunnen toevoegen: “Elk jaar groeit het aanzien van deze verkiezing. Dat zien we aan het jaarlijks groeiende aantal kandidaturen, maar ook aan het stemgedrag. De lat ligt dan ook steeds hoger en dat komt de klimaatzaak alleen maar ten goede. Als kersvers Klimaatambassadeur hopen we dat Drukkerij Van der Poorten een inspiratie mag zijn voor ondernemers in onze regio én dat ze zelf blijven aan deze nog lange weg timmeren”, besluit Van Biesbroeck.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Leuven
Leuven

Wilsele Mèt krijgt 20 standen

LEUVEN - Op 30 april aanstaande opent een nieuwe markt op het heraangelegde Sint-Agathaplein langs de Aarschotsesteenweg in Wilsele -Putkapel… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Michel bouwt bandencentrale 2.0

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Hever (Boortmeerbeek) heeft zaakvoerder en eigenaar Michel Vantilt zijn nieuwe bandencentrale Banden Michel in… Lees meer

Meise
Meise

Stephex Group koopt manège

MEISE - Het Meisese paardenbedrijf Stephex Group van Stephan Conter heeft manège Saint-Hubert in het Antwerpse Kapellen overgenomen. Conter wil… Lees meer