Nieuws Vlaams-Brabant EcoWerf haalt energie uit gft met nieuwe vergistingsinstallatie

EcoWerf haalt energie uit gft met nieuwe vergistingsinstallatie

Foto hsb

EcoWerf haalt energie uit gft met nieuwe vergistingsinstallatie

WILSELE – Op de terreinen van EcoWerf in Wilsele is vrijdag een nieuwe vergistingsinstallatie geopend. Vanaf nu wordt het groenafval dus niet enkel verwerkt tot compost, maar wordt er ook energie mee opgewekt.

Tien jaar. Zo lang al dromen ze bij afvalintercommunale EcoWerf van een eigen vergistingsinstallatie. Bij de opening vrijdag klonken dan ook enthousiaste stemmen. “Opwekken van groene energie is iets wat de laatste jaren steeds belangrijker wordt. Men denkt daarbij altijd aan windmolens of zonnepanelen, maar er zijn zo veel mogelijkheden. Dat wij hier als afvalverwerkingsintercommunale aan kunnen bijdragen, daar ben ik oprecht fier op”, aldus Rudi Beeken.

Jaarlijks verwerkt EcoWerf zowat 50.000 ton gft, dat wordt ingezameld uit de 27 gemeenten in Oost-Brabant. EcoWerf heeft al sinds de jaren 90 een composteringsinstallatie, die dat groenten- en tuinafval omvormt tot compost. Jaarlijks is dat goed voor zo’n 20.000 ton bruikbare compost.

Dankzij de nieuwe vergistingsinstallatie wordt daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd. “We hebben niet meer afval nodig dan er al toekwam”, klinkt het. “In de composteringsinstallatie merkten we al dat het gft heel veel energie bevatte. Dat composteren geeft een enorme warmte. We moesten regelmatig brandjes blussen, omdat het afval spontaan ontvlamde. Die energie is dus veel nuttiger te gebruiken.”

De nieuwe vergistingsinstallatie komt als een extra stap tussen het leveren van het afval en de compostering. Het opgehaalde gft wordt in een grote stortbunker gegooid, waarna het langs een zeef passeert. Daar worden dingen als plastiek, metaal, stickertjes van fruit en dergelijke eruit gehaald. Een breker verkleint het afval daarna tot kleiner dan 60 millimeter. Van daaruit gaat het naar de vergister, waar miljarden bacteriën het materiaal verder afbreken. Dat is waar het biogas of groene energie vrijkomt.

Energie verkopen

De energie die opgewekt wordt, wordt omgezet in warmte en elektriciteit. Een deel daarvan gebruikt EcoWerf zelf, voor de werking van haar gebouwen. “Op termijn hopen we dat onze opgewerkte energie ook makkelijk kan bijdragen op de site Leuven Noord, die in de toekomst nog ontwikkeld zal worden. Via een verbinding onder de sporen krijgen we onze elektriciteit daar heel makkelijk. We zullen met de stad en de ontwikkelaars samenzitten om onze energie in te zetten om die gebouwen te verwarmen. De overige energie wordt verkocht”, zegt Beeken.

EcoWerf verwacht jaarlijks 11.000 MWh elektriciteit op te kunnen wekken, wat overeenkomt met het verbruik van zo’n 3.000 gezinnen. De opgewekte warmte zou goed zijn voor zo’n 500 gezinnen per jaar. De bouw van de installatie kostte EcoWerf zo’n 15 miljoen euro, waarvoor ze onder andere van Vlaanderen subsidies kregen.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.