Nieuws Vlaams Brabant Eén dag stilstaan bij eigen prioriteiten

Eén dag stilstaan bij eigen prioriteiten

Eén dag stilstaan bij eigen prioriteiten

SwaegersOmdat 2016 een schrikkeljaar is, krijgen we maandag 29 februari als een extra dag. Dit jaar wordt op die schrikkeldag de eerste ‘Mijn dag’ georganiseerd. “Het is de bedoeling dat we die dag even afstand nemen van de dagelijkse drukte, de deadlines en e-mails, en onszelf even wat tijd gunnen, want steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze nooit meer tijd hebben”, zegt Dirk Swaegers, energiecoach uit Oud-Heverlee.

Een recent Amerikaans onderzoek van Gallup*  toonde aan dat 48 percent van mensen vindt dat ze te weinig tijd hebben om te doen wat ze willen doen. Vooral werkende mensen (61%) en ouders met jonge kinderen scoren hoog. Dit gevoel van gebrek aan tijd wordt zowel toegeschreven aan perceptie als aan werkelijk onvoldoende tijd hebben.

“Mensen en bedrijven stellen voortdurend hoge verwachtingen aan zichzelf en aan hun mensen”, zegt Swaegers. “Dit vraagt heel wat energie, niet alleen fysiek maar vooral emotioneel en mentaal. We blijven continu doorgaan en hebben of nemen geen tijd om te vertragen en onze energie terug op peil te brengen. Dit kan nefaste gevolgen hebben. Kijk maar naar het hoog aantal mensen met een burn-out.”

“We zoeken naar quick wins die op korte termijn werken, maar op lange termijn contraproductief zijn. Mensen die energieker zijn, voelen zich beter in hun vel en presteren automatisch beter. Het bedrijf van de toekomst zal zich eerst en vooral moeten richten op persoonlijk energiemanagement. Opleidingen over vergadertechnieken, timemanagement en andere efficiëntieverhogende trainingen hebben pas zin als de mensen ook de kracht en de intrinsieke motivatie hebben om de tips in de praktijk om te zetten.”

“Tijd die we zelf kunnen invullen, zuigt ons niet leeg maar geeft net energie”, zegt Swaegers. “Het is letterlijk een kans die zich slechts één keer om de vier jaar voordoet. De symboliek is duidelijk: terwijl de dag schijnbaar uit het niets komt aanwaaien, zit hij bij de meeste mensen net zo vol als andere dagen. Vreemd genoeg vraagt niemand zich ooit af wat hij zou doen mocht 29 februari géén schrikkeldag zijn.”

 

Reageer op dit bericht

Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.