JAVA Foodservice Rotselaar in Rotselaar JAVA is een vaste waarde in Vlaams-Brabant. Foto: rc

Een eeuw geleden begonnen met koloniale waren, nu verdeelt dit bedrijf elk jaar meer dan 15 miljoen maaltijden

Al honderd jaar lang is JAVA Foodservice uit Rotselaar een vaste waarde in Vlaams-Brabant. Het voorziet woonzorgcentra, scholen en gevangenissen van voeding. “We leveren in totaal zo’n 300.000 maaltijden per week”, vertelt directeur Rodney de Haas.

“Na een paar maanden in het bedrijf als jonge gast wist ik meteen: hier wil ik ooit op pensioen gaan”, zegt Rudy. Vandaag de dag is hij teamleider transport, en in totaal maakt hij al 32 jaar deel uit van de onderneming. “Ik heb heel België gezien voor mijn job. Het was zeker niet altijd even makkelijk, maar ik doe het nog steeds enorm graag.”

JAVA Foodservice

Uit de buurt

Hij is lang niet de enige werknemer van de voedselverdeler die al jaren deel uitmaakt van het bedrijf. In totaal worden er 250 mensen tewerkgesteld en de meerderheid woont in de (wijde) omgeving van Rotselaar.

Rudy zag hoe zijn werkgever in de loop der tijd uitgroeide tot één van de grootste spelers van het land in de sector, maar zag ook vooral de wereld rond zich sterk veranderen. “In vergelijking met nu was er vroeger bijna geen verkeer. We hebben dat enorm zien groeien”, meldt hij.

JAVA Foodservice begon honderd jaar geleden heel klein als leverancier van koloniale waren. Nadien kwam daar de bekende JAVA koffie bij, en vanaf de jaren tachtig werd het meer en meer een groothandel voor eten en drinken. Al die tijd werd de onderneming gerund door de familie Claes – die tot heden de koffie nog in handen heeft – tot de Sligro Food Group het bedrijf in 2016 overnam.

odney de Haas directeur van JAVA Foodservice in Rotselaar

1.100 locaties

“We richten ons vooral op overheid, justitie en zorgcentra”, zegt directeur Rodney de Haas. “Eigenlijk verkopen we alles wat je kunt bedenken van eten en drinken. Van volledige maaltijden, tot maaltijdcomponenten, ingrediënten, verse producten en ga zo maar door.”

In totaal rijden de chauffeurs van het bedrijf naar zo’n 1.100 locaties in heel België. “Op weekbasis alleen al leveren we 300.000 maaltijden. Dat gaat voor alle duidelijkheid dan vooral over grondstoffen, waar de schoolkeuken dan bijvoorbeeld mee aan de slag gaat”, vervolgt Rodney. Een snelle rekensom leert ons dat dit op jaarbasis neerkomt op een verbluffend aantal van 15,6 miljoen maaltijden.

Eten op maat

Toch wil het ook meer doen dan enkel het leveren van die voedingsstoffen. “We proberen natuurlijk ook te innoveren en willen onze klanten inspireren. Zo organiseren we onder meer enkele keren per jaar een academiedag waarin we aan chefs laten zien hoe ze gerechten kunnen maken voor bepaalde doelgroepen”, vertelt de directeur.

Daar is meer en meer aandacht voor, want naargelang de doelgroep verandert ook de nood aan specifieke voeding. “Vandaag is er bijvoorbeeld een workshop om eten te voorzien voor ouderen met slikproblemen, iets wat steeds vaker voorkomt door onder andere dementie”, gaat hij verder.

“Traditioneel vinden er in de ouderenzorg drie eetmomenten plaats, maar ook dat zien we veranderen. De trend is om nu vaker op een dag eten aan te bieden. Kleinere porties, maar wel eiwitrijke porties waardoor oude mensen minder spierverlies hebben. Over dat soort zaken denken wij graag mee”, besluit Rodney.