falingen Falingen.

Een faillissement op vijf is een horecazaak

Het voorbije jaar gingen in België 10.066 bedrijven over de kop. Dat zijn er heel wat maar toch is dit het laagste cijfer sinds 2010. Dat blijkt uit cijfers van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Bijna een faillissement op de vijf gaat over een horecazaak. De impact van de invoering van de witte kassa is daar niet vreemd aan.

Het aantal falingen in 2016 ligt 5,1 procent lager dan in 2015. Vooral in de eerste zeven maanden van het jaar daalde het aantal faillissementen, al is ook in december een daling vastgesteld. Die daling is vooral een zaak van Wallonië en Brussel. In Vlaanderen was er zelfs een heel lichte stijging met 0,5 procent.

De horecasector zorgt voor bijna twintig procent van het aantal falingen. “Die  evolutie is duidelijk sedert april 2016 ingezet en kan begrepen worden als een direct gevolg van het invoeren van de witte kassa”, zegt Eric Van den Broele van Graydon.

Het jobverlies gekoppeld aan de faillissementen nam voor het vierde jaar op rij af. Afgelopen jaar kwamen ongeveer 20.708 jobs op de tocht te staan door problemen bij de werkgever. In 2015 werden er nog 23.050 geteld. Het is zelfs al van 2008 geleden dat er nog minder dan 23.000 banen op jaarbasis rechtstreeks bedreigd werden door een faillissement.

Van de bedrijven die in 2016 het faillissement aanvroegen, telden er vijftien meer dan honderd werknemers. De grootste impact was er bij Truvo, de uitgever van de Gouden Gids. Dat faillissement bracht 540 jobs in gevaar, maar dankzij een overname kon een deel van het personeel aan de slag blijven. Bij evenementenorganisator All Event kwamen in mei 241 jobs in gevaar. Op plaats drie komt het faillissement van kledingketen DOD, waar 229 jobs op de helling kwamen te staan.