Nieuws Vlaams Brabant Een op vier kmo’s verandert van energieleverancier

Een op vier kmo’s verandert van energieleverancier

Belpower mag geen elektriciteit meer leveren op het Vlaamse distributienetwerk.

Een op vier kmo’s verandert van energieleverancier

Een recordaantal kleine en middelgrote bedrijven is het voorbije jaar van energieleverancier gewisseld. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. De Turteltaks heeft een grote rol gespeeld in de  zoektocht van kmo’s naar een goedkopere factuur.

Bijna een kmo op vier (24,46 procent) wisselde in 2016 van elektriciteitsleverancier. De switchgraad voor aardgas ligt nog hoger: 28,11 procent van de kleine bedrijven wisselde van aardgasleverancier. De reden voor de recordcijfers ligt voor een groot stuk bij de gestegen stroomfactuur. “De continue aandacht, vaak negatief gemotiveerd door prijsstijgingen, heeft geholpen”, zegt Vreg-directeur Dirk Van Evercooren.

De sensibilisering door de Vreg maakt veel bedrijven bewust van de mogelijkheid om van leverancier te veranderen. Onder meer de bijzondere Vlaamse energiebijdrage (Turteltaks), hogere distributietarieven, de btw-verhoging en het afschaffen van gratis elektriciteit duwden de gemiddelde stroomfactuur de voorbije twee jaar fors omhoog.

Samen met gezinnen ligt de switchgraad van bedrijven voor elektriciteit met 20,06 procent duidelijk hoger dan in 2015 (15,39 procent). Het vorige recordjaar 2012 (16,46 procent) wordt van tafel geveegd. In absolute aantallen gaat het om 674.643 gezinnen en kleine bedrijven die van stroomleverancier wisselden.

Voor aardgas ligt de totale switchgraad op 22,64 procent, tegenover 17,7 procent in 2015. In absolute aantallen gaat het om 475.025 gezinnen en kleine bedrijven die overschakelden naar een nieuwe aardgasleverancier.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.